Naslovna Sport Ko će biti čelnici Federalnog nogometnog saveza? Žestoka borba kandidata iz dva...

Ko će biti čelnici Federalnog nogometnog saveza? Žestoka borba kandidata iz dva kantona


Izborna sjednica Skupštine Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine održat će se u četvrtak u Sarajevu, a najzanimljiviji će biti izbor čelnih ljudi ovog entitetskog organa za naredne četiri godine.

Nakon okončanja izbornih skupština u svim kantonalnim savezima, novoizabrani delegati će, između ostalog, birati članove Izvršnog odbora, predsjednika i potpredsjednika NS FBiH.

Izvršni odbor Federalnog saveza predstavlja izuzetno važan organ budući da se preko njega filtriraju i budući članovi raznih komisija na državnom nivou poput Komisije za suđenje, Komisije za takmičenje, Komisije za licenciranje…

Predložene kandidate koji prvobitno dolaze iz kantonalnih saveza na kraju potvrđuje Izvršni odbor krovnog saveza (NS BiH). Čelnici federalnog saveza su zaduženi i za brojne druge aktivnosti te će snositi odgovornosti za takmičenja koja se organizuju pod njihovom ovlastima. Naravno, najvažnije takmičenje je prvenstvo u Prvoj ligi Federacije BiH.

Kandidati za Izvršni odbor NS FBiH su:

  1. NS Unsko-sanskog kantona: Said Midžan i Mirsad Silić
  2. NS Posavske županije – Orašje: Iljo Dominković i Miroslav Lucić
  3. NS Zeničko-dobojskog kantona: Adis Hajlovac i Senad Subašić
  4. FS Bosanskopodrinjskog kantona: Mirsad Drljević i Safet Radmilović
  5. NS Hercegovačko-neretvanskog kantona: Samir Ćemalović i Nazif Handžar
  6. NS Srednjobosanskog kantona: Slaven Garić i Ivan Frljić
  7. ŽNS Zapadnohercegovački: Dario Sesar i Dragan Soldo
  8. FS Kantona Sarajevo: Nijaz Brković i Hamdo Spahić
  9. ŽNS Županije Hercegbosanske: Berislav Vrdoljak i Stipo Vukadin
  10. NS Tuzlanskog kantona: Ćazim Omić i Samir Omić

Delegati Skupštine će izabrati 10 članova novog Izvršnog odbora od 20 predloženih i to tako što će biti zastupljen po jedan kandidat iz svakog kantona. Novi predsjednik Nogometnog saveza Federacije BiH trebao bi, kako saznajemo, biti Dragan Soldo, dok se već uveliko špekuliše i o sigurnim članovima novog Izvršnog odbora. Vrijedi istaći da se među kandidatima za novi saziv Izvršnog odbora nalazi i čak šest članova aktuelne vlade federalnog nogometa, a to su Slaven Garić, Samir Ćemalović, Iljo Dominković, Mirsad Drljević, Hamdo Spahić i Stipo Vukadin.

Najzanimljiva borba vodit će se, kako saznajemo, za pozicije ispred Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona. Nedavno održana skupština sarajevskog kantonalnog saveza predložila je kao kandidate Nijaza Brkovića i Hamdu Spahića, koji je već devet godina član Izvršnog odbora NS FBiH. Spahić je najpoznatiji po svom radu u FK Olimpik gdje je vršio dužnost trenera, generalnog sekretara i direktora kluba te je i danas angažovan u ovom sarajevskom klubu. Njegov protukandidat Brković je magistar agroekonomije u Sarajevu te bivši generalni sekretar i potpredsjednik FK Željezničar s kojim je osvojio više titula prvaka i pobjednika Kupa BiH. Bio je i član foruma klubova u organizaciji UEFA-e.

Ispred Zeničkodobojskog kantona kandidati su Adis Hajlovac i Senad Subašić. Hajlovac je ranije u karijeri bio predsjednik Komiteta za stadione i sigurnost u Nogometnom savezu BiH te je bio licencirani UEFA-in predstavnik iz oblasti stadiona. Aktivno je bio i članom uprave visočke Bosne. S druge strane, Subašić je predsjednik FK Borac iz Jelaha te je poznat kao veoma uspješan sportski radnik iz ovog podneblja.

Izuzetno zanimljiva sjednica skupštine NS FBiH održat će se u četvrtak u Sarajevu, a njoj će se birati i članovi pravnih tijela – Disciplinska komisija, Apelaciona komisija, Prvostepena i Drugostepena komisija za licenciranje.