Naslovna AKTUELNO Međunarodnih dan nestalih obilježava se 30. avgusta

Međunarodnih dan nestalih obilježava se 30. avgusta


Međunarodni dan nestalih osoba je dan sjećanja na sve osobe koje se smatraju nestalima, bez obzira jesu li nestale u okrilju oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava.

 

Ovaj dan je prilika da barem jednom godišnje podsjeti  javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Porodice  imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.

 

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. avgust, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine je nestalo oko 35.000 a  još se traga za najmanje 7.191 nestalom osobom  poručeno je  na konferenciji povodom Međunarodnog dana nestalih.

 

Član kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović iznio je podatke u vezi s radom Instituta u prvih šest mjeseci ove godine.

 

U prvoj polovini 2018. godine obavljene su 663 predvizite, odnosno posjete potencijalnim lokacijama koje su interesantne u konteksu traganja za nestalima, A obavljene su i četiri posjete minsko sumnjivim područjima, odnosno utvrđenim minskim poljima.

 

“U istom periodu podnesena su 63 zahtjeva za traženje nestalih. Broj sanacija bio je osam, a sanacije su potrage za posmrtnim ostacima koji nisu ukopani, odosno tijela koja su ostala na površini ili u nekoj prirodnoj jami. Izvršeno je ukupno 70 ekshumacija, u odnosu na 63 iz istog perioda prošle godine. Broj reekskuhamcija bio je šest, a riječ je o kompletiranju posmrtnih ostataka”, rekao je Mašović, te dodao: broj ekshuminarih tijela je svega 54 u prvih šest mjeseci. To jest povećanje u odnosu na 2017. godinu, kada je pronađana 41 osoba, ali još uvijek je u neskladu sa zahtjevima i željama porodica koje tragaju za nestalima.”

 

U navedenom periodu identificirane su najmanje 72 osobe, a broj identificiranih  veći je u odnosu na broj ekshumiranih osoba, jer jednim dijelom je riječ o identificiranim osobama koje su ekshumirane i nekoliko godina ranije.

 

Govoreći o evidenciji o nestalim osobama, Mašović je konstatovao  kako je do sada verificirano 25.016 nestalih osoba, za koje se sigurno može kazati da imaju status u skladu s Zakonom o nestalim osobama. To su osobe koje su nestale u peiodu između 30. aprila 1991. pa do 14. februra 1996. godine, a o čijoj sudbini porodice nisu znale ništa.