Naslovna Magazin Potvrđena optužnica protiv Srđana Vukadinovića

Potvrđena optužnica protiv Srđana VukadinovićaOpćinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Srđana Vukadinovića (63), nastanjen u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

 

U optužnici je navedeno da je Vukadinović od 2012. do oktobra 2016. godine, kao prodekan za nastavu i redovni profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, iskoristio službeni položaj i pribavio sebi imovinsku korist u vidu isplate nepripadajućeg dijela plate.

 

Kršeći odredbe Ugovora o radu i relevantne odredbe podzakonskih propisa Univerziteta u Tuzli, svjestan i znajući da nikada nije tražio niti dobio odobrenje Senata za angažman na drugom univerzitetu ili fakultetu, sebi je omogućio izvođenje nastave i bio u stalnom radnom odnosu i na Univerzitetu u Tuzli i na Univerzitetu u Crnoj Gori. Naime, u vremenu kada je po rasporedu predavanja bio dužan održavati nastavu i provjeru znanja na Akademiji, u više navrata to nije činio, nego je boravio na teritoriji Crne Gore, te je zaposlenim u Akademiji davao netačne podatke da je redovno ispunjavao svoje obaveze i tako mu je neosnovano obraćunat i isplaćen nepripadajući dio plate za radne sate koje nije radio na Akademiji.

 

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Vukadinoviću izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti profesora na pomenutoj Akademiji, kao i u svim drugim visokoškolskim ustanovama u BiH u periodu od pet godina, te da se od optuženog oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK-a.