Naslovna Magazin Proizvodnja neurona, odgovornih za pamćenje, prestaje mnogo ranije

Proizvodnja neurona, odgovornih za pamćenje, prestaje mnogo ranije

Dijelovi ljudskog mozga zaduženi za pamćenje i učenje prestaju da proizvode neurone oko trinaeste godine života, pokazali su rezultati nedavno provedenog istraživanja američkih i španskih naučnika.

Ovo otkriće, koje bi moglo da izmijeni područje neuronauke, dovodi u pitanje dosad poznato stanovište po kome hipokampus nastavlja da proizvodi neurone, važne za prenos informacija u mozgu, sve do odraslog životnog doba čovjeka.

Ranija istraživanja upućuju na to da se, u ljudskom hipokampusu, svakodnevno proizvedu stotine neurona. Vjerovalo se i da bi se podsticanjem neurogeneze (nastanka neurona u odraslom dobu) moglo doskočiti raznim neurodegenerativnim bolestima, koje se razvijaju u starosti.


– Proučavajući uzorke mozga 59 odraslih osoba i djece ustanovili smo da nema dokaza o postojanju mlađih neurona ili matičnih ćelija koje proizvode nove neurone u hipokampusu osoba starijih od 18 godina – izjavio je koautor studije sa Univerziteta Kalifornija u San Franciscu, Arturo Alvarez- Bajla.

– Pronašli smo određen broj neurona kod djece do godinu dana, i još nešto kod djece starosti između sedam i 13 godina – rekao je naučnik.

– Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je hipokampus kod čovjeka u velikoj mjeri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusa – dodao je on.

Naučnici su pronašli nove neurone u drugim dijelovima mozga, preciznije u moždanim komorama. Oni navode da bi morali da provedu dodatna istraživanja na ostalim dijelovima mozga, kako bi ustanovili da li se i tamo odvija neurogeneza.

– Ovi rezultati će, bez sumnje, podstaći polemike – rekao je neurolog Džejson Snider (Jason Sender) sa Univerziteta Britiš Kolumbija.