Naslovna Sport UEFA objavila agendu za Izvršni odbor

UEFA objavila agendu za Izvršni odbor

Nama je ovaj sastanak Izvršnog odbora krovne kuće evropskog nogometa posebno zanimljiv zbog toga što bismo mogli saznati kada će reprezentacija Bosne i Hercegovine igrati utakmice baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, ali i kada će naši klubovi nastupiti u evropskim takmičenjima i da li će se format kvalifikacija mijenjati.

Osim toga mogli bismo saznati i kada ćemo igrati utakmice u UEFA-inoj Ligi nacija, ali i kada će početi kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

UEFA je na zvaničnoj stranici objavila agendu za naredni sastanak Izvršnog odbora, koji s nestrpljenjem čeka čitava nogometna Evropa, kao i teme o kojima će se razgovrati.

Riješit će se pitanje preostalih revanš utakmica osmine finala u Ligi prvaka i Evropskoj ligi, kao i plan za nastavak takmičenja u četvrtfinalima. U medijima se pojavila informacija kako će se organizovati završni “Final Eight” turnir i da je Lisabon favorit za organizaciju završnice Lige prvaka.

Razgovarat će se i o narednoj sezoni Lige prvaka i Evropske lige, kako o kvalifikacijama za ova takmičenja, tako i o doigravanju (Play Off) i grupnoj fazi Lige prvaka i Evropske lige. Ovo je posebno zanimljivo za naše klubove – Sarajevo (Liga prvaka), Željezničar, Zrinjski i Borac (Evropska liga).

Rješavat će se i pitanje domaćinstva narednog Evropskog prvenstva, a trebala bi biti donesena i odluka o utakmicama baraža za Evropsko prvenstvo. Naša reprezentacija trebala je biti domaćin Sjevernoj Irskoj u polufinalu, dok bi u slučaju trijumfa, također na domaćem terenu, igrali protiv boljeg iz duela Slovačka – Irska. Ostaje da vidimo kada bi se duel sa Sjevernom Irskom trebao igrati.

UEFA je najavila i da će se rješavati pitanje odigravanja utakmica u Ligi nacija, odnosno o promjeni datuma takmičenja. Naša reprezentacija nalazi se u Ligi A, u grupi s Holandijom, Poljskom i Italijom.

Drugog dana razgovarat će se o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, kao i o licencama klubova za evropska takmičenja, ali i o odredbama koje se tiču finansijskog fair playa.

 

 

Nakon što se okonča prvi sastanak Izvršnog odbora predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin održat će konferenciju za medije u 15:30 sati u srijedu 17. juna.