Naslovna AKTUELNO Upriličen skup na temu „Integrisanje jednakopravnosti u lokalnoj zajednici“+VIDEO

Upriličen skup na temu „Integrisanje jednakopravnosti u lokalnoj zajednici“+VIDEO

U okviru realizacije projekta  „Integrisanje jednakopravnosti u lokalnoj zajednici“,  za žene iz MZ Babice održana je i tribina na kojima se govorilo o pravima žena,  ali i o konkretnim problemima sa kojima se svakodnevno  susreću korisnice  ovoga projekta.

 

U organizaciji udruženja HO „Horizonti“ iz Tuzle i pod pokroviteljstvom Ekumenske ženske zajednice,  u proteklih šest mjeseci u Babicama je realizovan projekat „Integrisanje jednakopravnosti u lokalnoj zajednici“ . 

Za 30 žena iz ovoga  malog ruralnog područja, koje broji nešto više od 1000 stanovnika,  organizovane su radionice sa ciljem jačanja svijesti o značaju njihovog uključenja u rad i djelovanje  lokalne zajednice. Iako se volja za aktivizmom i udruživanjem pokazala na samom početku, realne društvene prilike u ovoj MZ stvorile su poteškoće u radu i daljnjem organizovanju žena.

 

Prema riječima trenerice Mire Vilušić, polaznice obuke pokazale su snažnu volju i želju da mijenjaju sliku o sebi kao budućim ravnopravnim učesnicama društvenih procesa.

 

Žena iz Babica u svom su mjestu prethodno prisustvovale radionicama na teme „ženska ljudska prava“ i „jednakopravnost kroz razvijanje mirotvornosti“, a u Lukavcu su dobile priliku i da razgovaraju sa izabranim zvaničnicima.

 

„Danas imamo tribinu na koju smo pozvali čelnike iz Općinskog vijeća Lukavac i one za koje su žene iskazale interesovanje kako bi od njih mogli dobiti odgovore na neka pitanja. Projekat se provodi šest mjeseci i u ovom mjesecu bi trebalo da završimo. Smatramo da ćemo imati i produžetak, jer su pitanja koja su žene istakle takve prirode da je potrebno da se aktivnosti i produže. Svrha projekta je što više uključiti žene u život i rad u mjesnim zajednicama, primjerice Babice nemaju  ni jednu ženu u Savjetu MZ Babice, te angažirati žene da budu aktivnije Osim projekta aktivnog starenja u koji su one već uključene, želimo ih animirati i da se aktivan život srednje i mlađe generacije podigne na viši nivo sa što većom uključenošću žena u javni i politički život“, rekla je za RTV Lukavac  Mira Vilušić iz HO „Horizonti“.

 

Globalna slika o ravnopravnosti žena u bh. društvu jako je loša, uključujući i Općinu Lukavac gdje samo pet  žena participira u radu OV, a jako malo ih je na rukovodećim položajima u općinskim službama i  javnim preduzećima, iako se ovo stanje u posljednjem periodu neznatno popravilo.

 

Kako je istaknuto na tribini tradicija, predrasude i običaji pogoršavaju položaj žena,  naročito u ruralnim sredinama, a u diskusiji su detektovani  i problemi samih polaznica projekta koji se trenutno odražavaju u nedostatku prostora za njihov rad, nemogućnosti osnivanja novog udruženja,  kao i želje da ova MZ dobije ambulantu koja bi radila barem jednom sedmično.

 

Prema mišljenju dr. Mirjane Marinković-Lepić, aktivistice  HO „Horizonti“, lokalna zajednica i jeste ključna kada je u pitanju rješavanje ovih problema i prema kojoj će i pismeno biti upućeni zahtjevi za rješavanje spornih pitanja.

 

„Evidentno je da ravnopravnost nije integrisana u i ovoj lokalnoj zajednici, obzirom na činjenicu da je svega pet žena u Općinskom vijeću Lukavac, da su dva savjetnika općinskog načelnika muškarci, da nema žena predsjednica ili zamjenika predsjednika u savjetima mjesnih zajednica. No, obzirom da je moj jedini izvor informacija bila web stranica Općine Lukavac, nisam bila u situaciji da tačno utvrdim da li ima žena direktorica javnih preduzeća i ustanova, ali mislim da je i tu jako loša slika. Mi ćemo svakako prvo detektirati stanje, dakle da vidimo kakvo je stanje u općini Lukavac, ali se i ponovo osvrnuti na stanje ženskih prava jer je BiH potpisnik svih mogućih konvencija u kojima se ženama garantiraju ljudska prava, odnosno garantiraju im ravnopravnost, jer ženska prava jesu ljudska prava, ali obzirom da su žene stalno u manjini i da ih se stalno sprječava da budu uistinu ravnopravne, vremenom se iskristalisao taj pojam ženska ljudska prava. Ovdje ćemo nastojati da nađemo put  kako da situaciju popravimo i u razgovoru sa učesnicama tribine vidimo koji su to njihovi problemi na terenu, od one najmanje čestice mjesne zajednice, da vidimo šta su njihove želje i prijedlozi i da nađemo način kako to ostvariti“, izjavila je dr. Mirjana Marinković-Lepić iz HO „Horizonti“.

 

O vrednovanju  ženske ravnopravnosti govori i činjenica da se na tribinu od oko 40 pozvanih odazvala tek nekolicina, među njima i samo tri vijećnika  Općinskog vijeća Lukavac, koji su se stavili na raspolaganje za rješavanje ovih,  ali i drugih pitanja unutar lokalnih zajednica.

 

(RTV Lukavac)