Naslovna AKTUELNO WHO pozvao znanstvenike da zaborave profit i da spašavajte živote

WHO pozvao znanstvenike da zaborave profit i da spašavajte živote

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) otvorila je u utorak u Ženevi znanstvenu konferenciju posvećenu razvoju lijekova i cjepiva protiv koronavirusa koji je usmrtio 1.017 osoba pozivajući stručnjake da zaborave profit jer sada je važno spašavati živote.

 

“Nadamo se da će jedan od rezultata ovog sastanka biti dogovor o izradi smjernica za istraživanje koje će okupiti znanstvenike i donatore”, rekao je na otvaranju predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.


 

Okupljeni znanstvenici iz medicinske struke i državni dužnosnici za javno zdravlje na dvodnevnoj konferenciji nastojat će pronaći odgovore na nepoznanice u podrijetlu, prijenosu i liječenju bolesti izazvane novim sojem smrtonosnog koronavirusa.

 

Tedros je pozvao znanstvenike da surađuju u dijeljenju otkrića.

 

“Objave radova, patenti i profit sada nisu važni. Sada je važno zaustaviti širenje bolesti i spašavati živote”, rekao je i naglasio “Sada je bitna solidarnost, solidarnost, solidarnost”.

 

“To je posebno važno kad je riječ o razmjeni uzoraka i sekvenci”, rekao je Tedros i poručio “Da bismo pobijedili epidemiju, moramo biti otvoreni i ravnopravno dijeliti informacije, pošteno i ravnopravno”.

 

Dva visokorangirana zvaničnika administracije u kineskoj provinciji Hubei smijenjena su u vrijeme epidemije virusa korona, javili su državni mediji.

Zhang Qin, sekretar Komunističke partije u Zdravstvenoj komisiji ove provincije, i direktor Komisije Liu Yingzi smijenjeni su odlukama partijskog Stalnog komiteta, piše list “China daily”.

 

Obje funkcije preuzeće Wang Hesheng, zamjenik šefa kineske Nacionalne komisije za zdravlje, koji je saveznik predsjednika Xija Jinpinga.

 

Xi je prošle sedmice imenovao članove Stalne komisije Komunističke partije, prenijela je agencija DPA.

 

Odluke su donesene nakon što je javnost kritikovala zvaničnike provincije Hubei, naročito poslije smrti ljekara Lija Wenlianga, jednog od osmorice stručnjaka koje je policija grada Wuhan privela zbog “širenja glasina” kada su obavijestili ostale kolege o novom virusu.

 

Li (34) se zarazio od jednog pacijenta i umro je prošle sedmice.

 

U kineskoj pokrajini Hubei, jednom od žarišta koronavirusa, u ponedjeljak su registrirana 103 nova smrtna slučaja i 2.097 oboljelih od tog virusa, a u cijeloj Kini od posljedica te bolesti preminulo je 1.017 ljudi, prema najnovijim službenim podacima objavljenima u utorak.

 

Do danas je Kina potvrdila da je zaraženo 42.708 osoba, a umrlo je 1017, rekao je Tedros.

 

Broj umrlih u ponedjeljak u provinciji Hubei najveći je od kada se bolest pojavila.

 

Osim u Kini 319 slučajeva zaraženih zabilježeno je u 24 ostale zemlje, prema WHO-ovim podacima.

 

WHO je istaknuo da 168 laboratorija diljem svijeta trenutno provodi testove s ciljem da pronađu lijek protiv te smrtonosne bolesti.

 

Prva smrt izazvana virusom 2019-nCoV, dogodila se u prosincu u kineskom gradu Wuhanu, žarištu epidemije, a bila je objavljena 11. siječnja.

 

Nakon Azije najviše zaraženih koronom u Europi, u Africi i Južnoj Americi nema zabilježenih slučajeva

 

Izvan Kine i otoka Tajvan, virus se proširio na još ukupno 24 zemlje. Nakon Kine, najviše zaraženih od korona virusa je u Japanu, a tamo se s ovim virusom bori 161 osoba. Japan prate Singapur (45), Tajland (32), Južna Koreja (27) i Malezija (18).

 

Na europskom kontinentu zabilježeno je više od 40 osoba pozitivnih na korona virus, najviše u Njemačkoj (14), a prate je Francuska (11), Velika Britanija (8), Italija (3), Španija (2), dok je u Belgiji, Švedskoj i Finskoj zabilježena po jedna osoba pozitivna na korona virus.

 

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je 13 zaraženih, dok je u Kanadi 7 takvih osoba. Na području Australije je 14, dok na afričkom i južnoameričkom kontinentu nema slučajeva zaraze koronom.

 

Ovako izgleda popis zemalja, izuev Kine, po broju zaraženih osoba korona virusom:

 

Japan (161), Singapur (45), Tajland (32), Južna Koreja (27), Malezija (18), Australija (14), Vijetnam (14), Njemačka (14), SAD (13), Francuska (11), Velika Britanija (8), Ujedinjeni Arapski Emirati (8), Kanada (7), Italija (3), Indija (3), Filipini (3), Rusija (2), Španija (2), Nepal (1), Šri Lanka (1), Kambodža (1), Belgija (1), Švedska (1) i Finska (1).