Naslovna AKTUELNO 1. Decembar se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

1. Decembar se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, Udruženje „Zemlja djece u BiH“ „Budi muško klub“ Tuzla u saradnji sa Klinikom za zarazne bolesti UKC Tuzla, Savjetovalište DPST(dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje) organizuje uličnu kampanju.

 

Cilj ovih aktivnosti je podizanja svijesti o ličnoj odgovornosti i motivaciji javnosti za prevazilaženje predrasuda i stigme kada je u pitanju testiranje na HIV. Podjelom info letaka i prezervativa sa simboličnim porukama „I tebe se tiče“ i „Budi muško brini za oboje“, žele u Tuzli podići svijest javnosti o koristi edukativnih i preventivnih programa i testiranja na HIV. 

Aktivnosti su organizovane u skladu sa globalnim ciljem u kojem je Zajednički program UN-a za HIV (UNAIDS) pozvao sve zemlje da do 2020.godine postignu cilj: 90% zaraženih osoba je dijagnosticirano, 90% dijagnosticiranih uzima antiretrovirusne lijekove i 90% liječenih ima nemjerljivu viremiju.m.

 

Na 01.decembar Savjetovalište Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla će pružati usluge cjelodnevnog (24-satnog) testiranja brzim testovima ( besplatno, anonimno i dobrovoljno) na HIV, HBV i HCV.