Naslovna Istaknuto 100. godina Radničkog -ponosna prošlost i svijetla budućnost!

100. godina Radničkog -ponosna prošlost i svijetla budućnost!

U utorak 18.maj – na stadionu Jošiksa početkom u 17:30 biti će  obilježena  100 godišnjica FK Radnički Lukavac susretom između Radničkog  i NK Čelik Zenica.

 

Kako tvrde iz Lukavačkog Radničkog meč se igra bez prisustva publike, a popuštanjem mjera ćemo nadoknaditi proslavu svojim navijačima i sugrađanima, jer ova godina je naša!

 

Nešto iskusniji će se sjetiti i poslijeratnih duela u elitnom rangu bh. fudbala kada su upravo ova dva tima vodila veliku borbu za šampionski naslov. Čelik je bio uspješniji, a naš tim je tada bio viceprvak. Dio je to nekih ljepših vremena za oba kluba, a trenutna situacija daje određenu simboliku ovom duelu.

 

Iza naših prijatelja iz Zenice, nalazi se turbulentan i težak period, a u prolasku kroz sve probleme, ključnu ulogu su odigrali upravo navijači, koji su baš kao i u Lukavcu preuzeli stvari u svoje ruke. Čelik je u procesu oporavka, a FK Radnički na najboljem putu da neke naredne rođendane dočeka stabilan i održiv.

 

NK Čelik se iskreno zahvaljujemo na prihvatanju našeg poziva za odigravanjem ovog susreta i iskreno se nadamo da ćemo se vrlo brzo sresti i u prvenstvenim duelima, u nekom bliskom, ali boljem vremenu.

 

Do odigravanja ovog susreta, za naše navijače ćemo u prodaju pustiti i donatorske karte, te navijačke rekvizite po pristupačnim cijenama, a koji će sigurni smo biti lijepa uspomena na 100 godina postojanja lukavačkog ponosa! Radnički živi, poručuju iz FK Radnički Lukavac.

 

Podsjećamo,  Fudbalski klub ”Radnički” iz Lukavca je osnovan 18. maja 1921. godine kao FK ”SOLVAY” i pod tim imenom je nastupao sve do 1941. godine.  Od 1941. godine klub djeluje pod imenom FK Svačić. Usljed ratnih dejstava drugom polovinom 1943. godine klub prestaje sa radom. Odmah po oslobođenju 1945. godine promijenio je ime u Kemičar da bi pod tim imenom nastupao sve do sezone 1952/53 kada mijenja ime u Radnički.

 

1962. godine Radnički se spaja sa mjesnim klubom FK Rudar iz Lukavac Mjesta            ( Zagorje ) i dobija novi naziv FK Lukavac. 1963. godine ponovo se vraća staro ime Radnički koje ovaj klub zadržava punih trideset godina, sve do augusta 1993. godine kada počinje da djeluje kao Fudbalski klub Lukavac i kao što je to bio slučaj i u prošlosti ponovo, 2000. godine mijenja ime u Radnički.

 

Trenutno se FK ”Radnički” nalazi u Drugoj nogometnoj ligi Federacije BiH grupa Sjever.