Naslovna Vijesti 15.april, nekadašnji praznik željezničara!

15.april, nekadašnji praznik željezničara!

Dan željezničara ustanovljen je 1950. godine, a povod je bio generalni štrajk željezničara tadašnje Kraljevine Jugoslavije, kojim su u noći između 15. i 16. aprila 1920. godine zaustavili u potpunosti željeznički saobraćaj.  Najveću cijenu ovog štrajka platili su željezničari iz BiH jer ih je više od 200 otpušteno sa posla uz policijsku torturu.

 

Od 1992. godine, Dan željezničara u BiH se obilježava 10-juna.


Zbog krajnje nebrige organa vlasti na svim nivoima u BiH, željezničari su i danas ponovo prisiljeni da zbog teškog položaja u kome se nalaze, zakazuju štrajkove.

 

Ipak, želeći skromno ali lijepo obilježiti svoj dan , kao nekada  kada se slavio 15.aprila, željezničari sa područja Tuzlanskog kantona upriličili su u subotu , u općini Banovići, kraću vožnju turističkim vozom zvani „Ćiro“.

 

Štrajk 15. aprila 1920. god.

-U Sloveniji se slavi Dan željezničara, 2 juni, u znak sjećanja na dolazak prvog voza na slovensku teritoriju 1846. godine, puštanjem u saobraćaj  pruge Graz – Celje.

-Željeznice Srbije 15. septembra 2014. godine obilježavaju 130 godina postojanja i Dan željezničara. Na taj dan 1884. godine puštena je u saobraćaj prva pruga, koja je izgrađena u Srbiji, između Beograda i Niša.
-Dan Hrvatskih željeznica obilježava se 5. listopada u znak sjećanja na odluku koju je Hrvatski Sabor donio 5. listopada 1990. godine, po kojom su osnovane Hrvatske željeznice te su prvi put sve pruge na području Hrvatske organizirane pod jedinstvenom upravom.

-Dan Makedonskih željeznica slavi se 9. april jer na taj dan davne 1873. godine iz Soluna u Veles stigao prvi voz.
-Željeznice Crne Gore kao svoj dan slave 13. septembar, dan kada je 1908. godine prva lokomotiva sa vozom prispjela iz Bara u Virpazar.

-Željeznički saobraćaj u Bosni i Hercegovini obavljaju dva operatora-javna preduzeća: Željeznice Federacije BiH (ŽFBH) sa sjedištem u Sarajevu i Željeznica Republike Srpske (ŽRS) sa sjedištem u Banjoj Luci.

-Željezničari Željeznica Republike Srpske su od 1992. (ŽRS osnovane 12.maja 1992.) do 2001. godine slavili su 15. septembar, povodom Dana Jugoslovenskih železnica. Od 2001. godine slavi se Dan željezničara 12. maja (dan osnivanja) i ujedno Krsna slava Sveti Vasilije Ostroški.

-Željeznice Bosne i Hercegovine (ŽBH) osnovane su 10.06.1992. godine da bi početkom 2002. odlukom Vlade Federacije BiH o spajanju  Željeznice BiH (ŽBH) i Željeznice Herceg-Bosne (ŽHB) osnovali  Željeznice Federacije BiH (ŽFBH). Faktički, Dan Željeznice FBiH postoji samo u agendama poslovnih partnera radi čestitanja ali javno se ne slavi. Dan željezničara (15. april) se „tradicionalno“ slavi  u organizaciji „pravih-starih željezničara“ u vidu izleta i sjedeljki uz domaću hranu i piće.