Naslovna AKTUELNO 15.Februar obilježava se kao Međunarodni dan djece oboljele od raka

15.Februar obilježava se kao Međunarodni dan djece oboljele od rakaPrema podacima International Childhood Cancera, više od 300.000 djece do 19 godina u svijetu ima dijagnosticiran neki oblik raka, a njih osam od 10 živi u zemljama s niskim ili srednjim standardom, gdje je procent preživljavanja 20 posto.

U Bosni i Hercegovini godišnje oboli blizu 100 djece. Najčešći karcinomi koji se javljaju kod najmlađih pacijenata su maligna neoplazma limfoidnog tkiva, karcinom usne i usne šupljine, digestivnog trakta i kostiju. Procent izlječenja je između 80 i 85 posto.

Na ovaj dan odaje se počast svim malim herojima koji su izgubili bitku, ali i onima koji se bore ili koji su se već izborili i pobijedili. Na ovaj dan slavi se život i šalje poruka najmlađima da smo uz njih i da ih podržavamo na njihovom putu ka ozdravljenju. Ovaj dan je ujedno prilika da se ponovo apeluje na nadležne da olakšaju svoj djeci i njihovim roditeljima pristup liječenju, kao i nabavku potrebnih lijekova.

 

U Cinestaru u Tuzli danas će u 16 sati biti održana premijera filma “Velika bijela kuća” koji su radile MladiCe BiH (djeca koja su pobijedila rak), dok će u nedjelju, 17. februara, biti organizovana svečana akademija u Hotelu Grand u Sarajevu. Dan ranije vrijedni volonteri Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka su pravili zlatne vrpce – simbol borbe protiv dječijeg raka, koje će biti podijeljene tokom dana.