Naslovna Vijesti MMF odobrio 329 miliona eura BiH, očekuje se pad ekonomije za pet...

MMF odobrio 329 miliona eura BiH, očekuje se pad ekonomije za pet posto!

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je 329 miliona eura hitne podrške Bosni i Hercegovini (BiH) u okviru Instrumenta za brzo finansiranje/Rapid Financing Instrument (RFI), što treba pomoći zemlji da ispuni hitne potrebe platnog bilansa izazvane globalnom pandemijom COVID-19.

RFI obezbjeđuje brzu finansijsku pomoć zemljama članicama koje se suočavaju sa hitnom potrebom u platnom bilansu, bez potrebe za sveobuhvatnim ekonomskim programom ili pregledima.

RFI može pružiti podršku u ispunjavanju širokog opsega urgentnih potreba, uključujući i one koje proizilaze iz cjenovnih šokova, prirodnih nesreća, konfliktnih i post-konfliktnih situacija. Finansijska pomoć u okviru RFI se pruža u obliku direktne doznake sredstava.



Očekuje se da će ekonomski uticaj pandemije na BiH u skoroj budućnosti biti značajan, uzrokujući rapidno pogoršanje vanjskih računa i urgentne potrebe u platnom bilansu.

Očekuje se da će u 2020. godini ekonomski rast pasti za pet posto te da će se u 2021. godini oporaviti na oko 3,5 posto.

– Vlade u BiH planiraju značajnu fiskalnu ekspanziju kako bi povećale potrošnju na socijalne pomoć i sektor zdravstva. Ovo finansiranje MMF-a će igrati vitalnu ulogu u katalizaciji hitne pomoći od međunarodne zajednice, posebno pomoći od EU – rečeno je to na sjednici Izvršnog odbora.

Tom prilikom, zamjenik direktora i vršilac dužnosti predsjedavajućeg Tao Zhang, kazao je da ekonomija Bosne i Hercegovine trpi posljedice zbog pandemije COVID-19, što je dovelo do hitnih potreba u platnom bilansu.

– Zbog obimnog i brzog pogoršanja tekućeg računa platnog bilansa, Instrument za brzo finansiranje će pomoći tako što će pružiti podršku za povećanje prioritetne potrošnje na zdravstvo i socijalnu pomoć uz istovremeno očuvanje održivosti duga – rekao je Tao Zhang, navedeno je u saopćenju IMF.

rtvlukavac/fena