Naslovna AKTUELNO 27. Septembra ‘Evropske noći istraživača BiH 2019’

27. Septembra ‘Evropske noći istraživača BiH 2019’Kako bi se istakla kreativna strana nauke, kao i sam kreativni proces koji podrazumijeva naučni rad, u BiH se 27.septembra održava manifestacija „Evropske noći istraživača BiH 2019.“, pod sloganom “Let’s Steam ! Stvarajmo nove prilike!“.

 

Ovo je osma godina sada već tradicionalnog festivala nauke i istraživanja, koji se obilježava u preko 350 gradova širom Evrope i devet gradova Bosne i Hercegovine – Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Konjicu, Goraždu, Mostaru, Sarajevu, Trebinju i Tuzli, najavio je PR tim Noć istraživača.

 

Povodom Evropske noći istraživača, u utorak će u Info centru Evropske unije u BiH, biti upriličena konferencija za medije na kojoj će govoriti šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Ginaluca Vannini, pomoćnik ministra za nauku i kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH Suvad Džafić, ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, koordinatorica projekta, TIDEA d.d. Aiste Lehman i naučnik Burch International University Sarajevo Dženan Kovačić.

 

„Noć istraživača“ nastala je s ciljem promocije naučnih istraživanja, podsticanja mladih da razmišljaju o karijeri istraživača, kao i podizanja svijesti šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

 

Evropska noć istraživača predstavlja priliku za susret i upoznavanje s izuzetnim ljudima koji su aktivni u ovim oblastima u Bosni i Hercegovini.