Naslovna AKTUELNO Održana 4. redovna sjednica OV Lukavac

Održana 4. redovna sjednica OV Lukavac

U četvrtak je održana  4. redovna sjednica OV Lukavac. Vijećni su jednoglasno podržali izvršenje Budžeta općine u prošloj godini koji je i u pandemijskim uslovima realiziran u velikom procentu.

 

Sjednica je započela razrješenjem vijećničkog mandata vijećnika DF-a Alena Nuhića zbog obavljanja državničke funkcije dok je vijećnički mandat preuzeo njegov stranački kolega Nedžad Nuhić.

 

Uz nekoliko izmjena i dodataka jednoglasno je usvojen dnevni red koji je zadržao isti obim od 16. Tačaka. Vijećnici su također podržali i zapisnik sa predhodne dvije sjednice uz određene korekcije i primjedbe. Većinom glasova za vijećnici su usvojili Izvještaj o godišnjem izvršenju Budžeta općine Lukavac u protekloj godini koji je unatoč pandemiji ostvaren u procentu od 78 posto.

 

Razmatrana je i data saglasnost na Odluku o utvrđivanju cijena usluga definisanih Programom održavanja čistoće javnih površina koja je podržana jednoglasno, kao i prijedlog Odluke o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta sa programom uređenja građevinskog zemljišta za 2021 godinu na području općine Lukavac.

 

Dosta polemike i rasprave izazvala je tačka vezana za razmatranje i donošenje Pravilnika o investiranju javnih sredstava općine lukavac kao i Odluka o imenovanju investicijskog menadžera.

 

Odluke se kako su obrazložili iz nadležne službe odnose na disperziju ili raspodjelu sredstava posebne namjene koja nisu operativna i koja se do određenog roka ne mogu trošiti a koja su zbog rizika bankrota banke sa dosadašnje jedne u budućem periodu preraspoređivala na četiri različite.

 

Oročavanje raspoloživih sredstava vršilo bi se na period koji se sporazumno dogovori, a kao opravdanost ovih radnji iz Službe su naveli primjenu Zakona o investiranju javnih sredstava a koji je u primjeni od 2004. godine a što je i preporuka Ureda za reviziju.

 

Za investicijskog menadžera u ovoj situaciji po odredbama Zakona imenuje se rukovodilac organa uprave koji bi svaka 6 mjeseci podnosio izvještaj ov što je većinom glasova na kraju i izglasano.

 

Vijećnici su jednoglasno podržali prijedlog odluke o utvrđivanju posebnih kriterija za izbor i imenovanje članova nadzornog odbora veterinarska stanica lukavac kao i raspisivanju javnog oglasa za izbor i imenovanje članova nadzornog odbora. Rasprava se vodila i kod  nekoliko kadrovskih imenovanja i rješenja kada je u pitanju jp putevi i komunikacije jp rad lukavac centar za socijalni rad, jzu dom zdravlja lukavac kao i ustanove za odgoj i obrazovanje.

 

Vijećnici su također usvojili Informaciju o zaštitu stanovništva od neeksplodiranih ubojnih sredstava sa analizom deminiranih površina i prijedlogom mjera za unapređenje u oblasti deminiranja. Vijećnici su na kraju sjednice uputili i vijećnička pitanja i inicijative.