Naslovna AKTUELNO 80 % Građana TK zažmirilo bi na korupciju

80 % Građana TK zažmirilo bi na korupciju

Korupcija je u Bosni i Hercegovini veliki problem i treba poduzeti određene korake koji bi građane podstakli na prijavu koruptivnih djela. U 2017. godini Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je podiglo 58 optužnica za koruptivna krivična djela čiji su akteri uglavnom nosioci javnih funkcija. No, ostaje otvoreno pitanje šta je potrebno uraditi kako bi korupcija u potpunosti bila iskorijenjena.

 

Podaci o podignutim optužnicama u vezi sa korupcijom u 2018. godini još uvijek nisu dostupni, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u godini koja je za nama nije evidentiralo niti jedan slučaj prijave korupcije. No to ne znači da je nema i da nije prisutna. Građani se boje prijaviti korupciju, ali većina njih nije upoznata da ih štiti zakonska regulativa, ali uz primijetne nedostatke. 

„Bosna i Hercegovina ima zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine, dok Republika Srpska ima zakon koji štiti lica koja prijavljuju korupciju u Republici Srpskoj. Međutim, nedostatak tih zakona je što u potpunosti nisu definisani načini zaštite tih lica koja prijavljuju korupciju“, rekao je Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK-a.

 

Rezultati anketa provedenih u proteklom perioda pokazuju da 80 posto građana TK ne bi prijavilo korupciju nadležnim i da korupcije najviše ima u tužilaštvu, sudstvu, zdravstvu i državnim institucijama.

 

„Korupcija zahtijeva sistemski organizovanu borbu, uzimajući u obzir i posljedice koje nastupaju kao rezultat korupcije. Pojedinačni načini ne mogu odgovoriti ovom problemu. Moramo se svi uključiti“, ističe Miralem Halilović, predsjednik tima za sprječavanje korupcije TK.Pomenimo i da je godinama unazad Komisija za borbu protiv Korupcije Skupštine TK dobijala na stotine krivičnih prijava koja ukazuju na kriminal i korupciju u različitim institucijama na području Tuzlanskog kantona, ali do danas niti jedan slučaj nije rezultirao pravosnažnom sudskom presudom.

 

(Izvor: Federalna.ba)