Naslovna AKTUELNO 9.000 Građana BiH trčalo za ozdravljenje

9.000 Građana BiH trčalo za ozdravljenjeDvanaesta Trka/šetnja za ozdravljenje “Race for the cure” okupila je u Sarajevu više od 9.000 građana iz 70 bosanskohercegovačkih gradova i mjesta, čime je Bosna i Hercegovina dio međunarodne mreže trka/šetnji koje za cilj imaju širenje svijesti o karcinomu dojke i zdravlja žena te ukazati na potrebu redovnih pregleda.

 

Organizator događa je “Think Pink – Zajedno smo jedno”, a sva sredstva skupljena od registracija bit će utrošena za besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje i paketiće “prve pomoći” za svaku novooperisanu ženu u BiH.

 

“Trka/Šetnja za ozdravljenje” održava se u više od 150 gradova svijeta, gdje svake godine za unapređenje zdravlja žena šeta/trči oko milion ljudi.

 

Regionalna direktorica “Think Pink – Zajedno smo jedno” Nela Hasić potvrdila je za Fenu da je u Sarajevo stiglo oko 100 autobusa u kojima su došle žene iz Krajine, Brčko Distrikta, Hercegovine, Republike Srpske i cijele Federacije BiH, a broj učesnika ove godine rekordan je.

 

– Ovdje je cijela BiH, a učesnici su i dio Evrope jer se u ovom trenutku u 15 evropskih gradova događa Race for Cure – pojasnila je, dodajući da je ove godine pokrenuto organiziranje sličnih događaja u brojnim drugim gradovima Evrope.

 

Kako je naglasila, ovaj dan za one koje su preživjele rak dojke i njihove porodice je mnogo više od trke/šetnje za ozdravljenje, za njih je ovaj dan trenutak kada zajednički slave život.

 

Sredstva prikupljena na ovom događaju bit će u potpunosti vraćena zajednici kroz besplatne mamografske preglede i pakete pomoći. Prošle godine 1.300 žena dobilo je besplatni mamografski pregled, a do kraja godine bit će uručeno 1.400 paketa za novooperisane.

 

Organizatori su pripremili brojne sadržaje za učenike poput Kids kornera u organizaciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar, nagrade za najuspješnije trkače, aerobik, zumba, kutak sa zdravom hranom, savjeti stručnjaka o važnosti preventivnih pregleda te poklone partnera.

 

Ovogodišnjem “Race for the Cure” pridružili su se predstavnici diplomatskog kora i ličnosti iz javnog života BiH.

 

U Bosni i Hercegovini ne postoji tačna statistika o broju oboljelih žena od karcinoma dojke, ali zbog ove bolesti veliki broj žena gubi bitku za život.