Naslovna AKTUELNO Održana vanredna sjednica OV Lukavac

Održana vanredna sjednica OV Lukavac

Imenovan NO JP Rad Lukavac

Sa osam glasova ZA,  19   PROTIV i jednim  SUZDRŽANIM , Odluka  o preispitivanju  imenovanja privremenog Nadzornog odbora JP „Rad“ Lukavac  nije dobila potrebnu većinu u OV te je još jednim glasanjem ova odluka ponovo potvrđena.



Na samom početku načelnik Edin Delić u svom obraćanju još jednom je podsjetio da se radi o nezakonitoj odluci, da ovo preduzeće posluje negativno, ima ubilježene ogromne dugove i posluje van zakonskih okvira te i ukoliko se danas usvoji ovo imenovanje apsolutno će se tražiti pravni lijek na višim instancama.

Vijećnici opozicije sugerisali su također ako se odluka ponovo  donese i nakon drugog zahtjeva za preispitivanje tražiće  da se podnese tužbeni zahtjev protiv odgovornih. 

Direktor Nehrudin Osmić, kazao je da nije u nadležnosti općinskog načelnika da raspolaže državnim kapitalom lokalne samouprave, nego da je to zadaća OV.

Iz kluba SDP-a ukazali su da direktor nije imao pravo obraćanja jer njega imenuje NO, a ne suprotno i da ovo nije izvještaj o radu nego preispitivanje odluke.

Podsjetimo prethodno je Općinsko vijeće Lukavac, većinom glasova, tokom 26. redovne sjednice, usvojilo Odluku o imenovanju privremenog NO u sastavu: Adil Tokić (predsjednik), Kemal Mujkić, Edin Ibričić, Alma Džibrić i Jasminko Mahovkić kao članovi.

Dan kasnije načelnik Edin Delić je tražio preispitivanje Odluke, uz obrazloženje da je nezakonita. Po drugi put i danas ovu Odluku potvrdila je vijećnička većina.