Naslovna Istaknuto Admiru Muminoviću danas u Istanbulu transplatiraju majčin bubreg

Admiru Muminoviću danas u Istanbulu transplatiraju majčin bubregDanas preko transplat programa Otvorene mreže BiH mama Nediha Muminović (64) iz Lukavca daje bubreg sinu Admiru (36).

 

Transplantacija bubrega istih krvnih grupa desit će se u bolničkom centru „Koc“ u Istanbulu.

 

Otvorena mreža sa ovom bolnicom saradnju je uspostavila nedavno, a u suradnji sa Pr Lionelom Rostaingom koji ovaj program uspješno vodi još od 2011. godine.

 

U okviru programa Otvorene mreže BiH preko 70 pacijenata iz svih dijelova BiH do sada je uspješno transplantirano, a sada će i ovaj 36-godišnji mladić iz Lukavca (Puračić) dobiti svoju „zlatnu priliku“ koju je čekao još od septembra 2016. godine kad je završio na dijalizi u bolničkom centru u Tuzli.

 

“O mogućnostima transplantacije u okviru postojećih zdravstvenih ustanova u BiH, s Admirom Muminovićem niko nije pričao. Prijavivši se u program transplantacija Otvorene mreže  Admir je prvenstveo bio kandidat za kadeveričnu transplantaciju bubrega u bolničkom centru u Nici, ali nakon prvih pregleda francuskih ljekara isti nisu propustili priliku identificirati potencijalne donore u Admirovoj porodici i objasniti mu da je transplantacija sa živim donorom za gotovo 100% bolje rješenje za svakog dijaliznog pacijenta.

 

Majki Nedih Muminović nakon ovog razgovora s francuskim ljekarima nije bilo teško donijeti odluku – mama je to. Protekle sedmice Nediha i Admir boravili su s timom Otvorene mreže u Istanbulu na posljednjim pripremama pred transplantaciju. Sutra je „veliki dan“ za oboje. Od sutra nada postaje stvarnost za Admira Muminovića iz Lukavca.

 

Admiru se u Istanbulu pridružila i supruga Amela bez čije podrške u sutrašnji dan Admir nije mogao. Njihovi sinovi, Haris (9) i Maid (2), ostali su kući s drugim članovima porodice i čekaju s nestrpljenjem mamu nazad, ali i tatu koji im se ovaj put, nadaju se, vraća s osmijehom na licu kojeg dugo nisu vidjeli. Čekaće ovi klinci i nanu Nedihu koja im se vraća s najdivnijim primjerom koji možeš biti u životu.

 

Tim Otvorene mreže u sastavu Irma Kolja i Svendi Zubović, a od nedjelje priružuje im se i kolega Davor Gaj, radi nevjerovatan posao kako bi liječenja ovih pacijenta i sve potrebno prošli u najboljem redu. Danas u završene i posljednje administrativne pripreme za porodicu Muminović i nadmo se da ove sedmice ponovo imamo sjajne vijesti iz Istanbula.

 

Nediha, Admir, sretno”, porućio je dr. Almir Čehajić Batko, osnivač Otvorene mreže BiH.

 

(RTV Lukavac)