Naslovna AKTUELNO Aktiviran žuti meteoalarm za cijelu BiH zbog grmljavine

Aktiviran žuti meteoalarm za cijelu BiH zbog grmljavine

Građane Bosne i Hercegovine i danas, kao i narednih dana, očekuju pljuskovi i grmljavina, zbog čega je aktiviran žuti meteoalarm. Čini se da će ovakvi dani biti neizbježni tokom cijelog ljeta koje bi, ipak, trebalo biti toplije nego prethodnih godina.

 

Prema srednjoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, koju je izradio Dženan Zulum, i u narednim danima očekuje nas promjenljivo vrijeme uz izmjenu suhih i sunčanih dana te razdoblja s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

 

Ipak, očekuju se temperature nešto više u odnosu na prvu sedmicu juna. Minimalne jutarnje temperature varirat će između 9 i 14 stepeni celzija u Bosni, do 17 stepeni celzija u Hercegovini, dok će se maksimalne temperature kretati između 21 i 26 stepeni celzija.

 

Bez obzira na kišne dane, sezonska prognoza vremena u BiH u razdoblju od 1. juna do 31. augusta kaže da bi na prostoru naše zemlje trebalo biti znatno toplije u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu od 1981. do 2010. godine.

 

Međutim, na visoke ljetne temperature morat ćemo pričekati do jula, kada se očekuju najveća temperaturna odstupanja.

 

“U poređenju s istim periodom prošle godine, ljeto 2020. trebalo bi biti nešto toplije. Iako se tokom ljeta očekuju više prosječne temperature zraka, u navedenom periodu pored toplotnih talasa nisu isključeni periodi s prodorima svježijih zračnih masa”, navodi se u prognozi sezone Dženana Zuluma.

 

Ovog ljeta ukupna količina padavina trebala bi biti manja u odnosu na ljeto 2019. godine, ali i najmanja u proteklih osam godina.

 

“Iako se prognozira manja količina padavina, tokom ljeta usljed jakih konvektivnih aktivnosti moguća su i kraća razdoblja s izraženijim pljuskovitim padavinama praćeni grmljavinskim nevremenom i gradom”, prognozira Zulum.

 

U našoj zemlji i danas će biti oblačno i nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prije podne očekuju se padavine u Hercegovini, Krajini i na zapadu Bosne, a poslije podne u cijeloj zemlji. Zbog nestabilnog vremena i očekivane grmljavine, danas je aktiviran žuti meteoalarm za područje cijele BiH.

 

Nestabilno vrijeme s kišom očekuje se i sutra, kao i u srijedu. Dnevna temperatura bit će od 21 do 28 stepeni celzija.