Naslovna AKTUELNO IG Aktivno starenje Bikodže obilježila godišnjicu (VIDEO)

IG Aktivno starenje Bikodže obilježila godišnjicu (VIDEO)Inicijativna grupa aktivno starenje Bikodže, jedna od najorganizovanijih grupa, obilježila je prvu, veoma uspješnu godišnjicu svoga rada i djelovanja.

 

Inicijativna grupa aktivno starenje Bikodže je tokom proteklih 365 dana intenzivno radila kroz sva četiri godišnja doba, stvarajući bolji ambijent ne samo mještanima treće životne dobi već i svojim sugrađanima ali i svim dobronamjernim ljudima koje put dovede u ovo malo mjesto nadomak Lukavca.

 

Pored Švicarskog cvenog križa, pomoć i podršku radu ove grupe  pružili su predstavnici organizacija i udruženja MZ Bikodže, općine Lukavac i općinski načelnik Edin Delić koji je i prisustvovao obilježavanju ove godišnjice.

 

Bila je ovo  prilika da se sa članovima drugih grupa kantona razmjene iskustva  kako bi zajedničkim djelovanjem i u narednom periodu postizali još bolje rezultate u svojim lokalnim zajednicama. Ovakve i slične grupe imaju ogromnu važnost i inovativnost programa, jer podstiču starije osobe na samoorganizovanje i udruživanje, te na taj socijalno aktivni način pripadnici treće dobi doprinose društvenoj reorganizaciji svoje populacije. Starijoj populaciji se pruža mogućnost “uključenosti” što je izuzetno bitno za njihov osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti, što se pozitivno manifestuje kako na fizičko zdravlje, tako i na duševno.