Naslovna AKTUELNO Analize potvrdile oštećenje zemljišta zbog akcidenta na “Bijelom moru”

Analize potvrdile oštećenje zemljišta zbog akcidenta na “Bijelom moru”

Analize tla su pokazale da je incident na „Bijelom moru“ prouzrokovao štete na poljoprivrednom zemljištu.

 

Služba Civilne zaštite Općine Lukavac dala je obavijest za javnost u kojem potvrđuju da je nedavni akcident na „Bijelom moru“ imao negativne posljedice po okolinu.


 

„Na osnovu analize tla Federalnog zavoda za agropedologiju  broj (02-24-1-515-2/18) od 18.05.2018. godine obavještavamo građane općine Lukavac, a posebno korisnike zemljište zahvaćenog akcidentom izlijevanja „Bijelog mora“, o povećanoj pH vrijednosti tla i enormnom zaslanjivanju“, poručili su iz Službe CZ.

 

U obavijesti stoji i da se parcele zahvaćene akcidentom ne mogu koristiti u tekućoj godini, niti koristiti zasadi sa tog zemljišta, te da to važi do okončanja sanancionih mjera.

 

„Pozivamo korisnike parcela koje su zahvaćene akcidentom da u što kraćem roku prijave štetu Komisiji za popis i procjenu šteta, kako bi se blagovremeno izvršila identifikacija korinika parcela i prikupila odgovarajuća dokumentacija radi kvalitetne procjene štete“, rekao je za rtvlukavac.ba Emir Kasumović, pomoćnik općinskog načelnika za poslove civilne zaštite.

 

(RTV Lukavac)