Naslovna AKTUELNO AstraZeneca možda dala nepotpune podatke o učinkovitosti cjepiva

AstraZeneca možda dala nepotpune podatke o učinkovitosti cjepiva

Britansko-švedska kompanija AstraZeneca možda nije dala potpune podatke o učinkovitosti cjepiva protiv COVID-a 19 iz zadnjega opsežnog američkog ispitivanja, objavio je Američki nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAD) u utorak.

AstraZeneca je u ponedjeljak objavila da se cjepivo protiv COVID-a 19 razvijeno u saradnji sa Univerzitetom Oxford pokazalo 79 posto učinkovito u prevenciji simptomatske bolesti u velikom ispitivanju u Sjedinjenim Američkim Državama, Čileu i Peruu, prenosi Hina.

“DSMB je izrazio zabrinutost da je AstraZeneca možda uključila zastarjele podatke iz tog ispitivanja, koji su možda pružili necjelovit prikaz podataka o učinkovitosti”, rekla je američka agencija, referirajući se na nezavisni Odbor za sigurnost podataka (DSMB).

“Tražimo od kompanije da sarađuje s DSMB-om u preispitivanju podataka o učinkovitosti i osigura da se što prije objave najtačniji, najnoviji podaci o učinkovitosti”, navodi se.

Taj je zahtjev doveo u pitanje plan kompanije da sljedećih mjeseci traži hitno američko odobrenje za upotrebu cjepiva.

Odobrenje i smjernice za upotrebu cjepiva u Sjedinjenim Američkim Državama utvrdit će Uprava za hranu i lijekove te Centar za kontrolu i prevenciju bolesti nakon što podatke temeljito pregledaju nezavisni savjetodavni odbori, rekao je NIAID, u sklopu Nacionalnog instituta za zdravstvo .

AstraZeneca nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar.

 

Novo istraživanje

 

Britansko-švedska kompanija je u ponedjeljak objavila da je novo veliko istraživanje pokazalo da je ono 79 posto učinkovito u prevenciji bolesti i apsolutno učinkovito u sprečavanju teških oboljenja.

Treća faza kliničkih istraživanja u SAD-u, provedena na 32.400 ispitanika u SAD-u, Čileu i Peruu, pokazala je da je AstraZenecino cjepivo djelotvorno u 79 posto slučajeva, a u starijih od 65 godina 80 posto, objavila je kompanija u ponedjeljak.

Istraživanje je pokazalo i da je cjepivo u potpunosti djelotvorno protiv razvijanja teških oblika COVID-a 19, dodala ja.

To je ispitivanje pokazalo i kako je AstraZenecino cjepivo sigurno i ne nosi povećani rizik od tromboze zbog kojeg je niz evropskih država prošli tjedan privremeno zaustavio cijepljenje, rekli su iz kompanije.

Stručnjaci AstraZenece objavili su i kako vjeruju da je cjepivo djelotvorno kada se radi o novim varijantama korona virusa.