Naslovna AKTUELNO Automobili stariji od 10 godina više ne mogu u BiH

Automobili stariji od 10 godina više ne mogu u BiHGrađani Bosne i Hercegovine ne mogu više uvoziti automobile koji ne zadovoljavaju euro 6 standarde za nove automobile i euro 5 za polovne. Odluka je to koja je donijeta prije dva mjeseca, što je period koji je ostavljen građanima da se prilagode njenim okolnostima, a koja danas stupa na snagu.

 

“Svako tržište ima pravo da zaštiti sebe na neki način, a mi smo uputili zahtjev da se ograniči norma uvoza automobila kako bismo imali ekološki prihvatljiva vozila, kako bismo na našim cestama imali tehnički ispravnija vozila i smatramo da odluka dolazi u pravo vrijeme”, kazao je Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila.

 

Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH, kazao je kako je više razloga za donošenje ove odluke, a jedan od najbitnijih je što se u posljednje vrijeme povećala prosječna starost automobila u BiH.

 

“Mi smo ovom odlukom intervenisali s ciljem smanjenja prosječne starosti auta. Druga stvar, uvozom novih vozila koja su tehnološki kvalitetnija, ispravnija, sa motorima koji manje troše, bit će sigurnost prometa mnogo bolja, kazao je Dalipagić, koji je podsjetio da smo prije tri godine imali euro 3 standard, pa onda euro 4, a sada 5, što znači da se približavamo svjetskim standardima, prenosi Akta.ba.

 

Građani mogu pomisliti kako će ova mjera značiti da će plaćati skuplja vozila, međutim, Dalipagić kaže kako će to biti samo u prvi mah, te kako će oni plaćati kvalitetnija i novija vozila koja mnogo manje troše.

 

Ono što je važno za one građane koji su već naručili ovakve automobile, a nisu još uspjeli da ih uvezu, jeste da je Ministarstvo ostavilo grace period od tri mjeseca kada će se ta vozila moći uvesti. Naravno, trebaju dokazati kako su to vozilo ranije naručili i platili.