Naslovna AKTUELNO Bajramska čestitka Reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića

Bajramska čestitka Reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je danas, u povodu Kurban-bajrama, bajramsku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

 

Reisu-l-ulema navodi da je prvi dan Kurban-bajrama, utorak 20. juli, i naglašava da je to dan žrtve, vrijeme u kojem pokazujemo spremnost da žrtvujemo nešto drago za drugoga, a uime i za ljubav našeg Gospodara. 

– Vrijeme kad se sjećamo Ibrahima, a.s. i njegove spremnosti da se odazove pozivu Božijem, ali i spremnosti da žrtvuje ono najdraže. Vrijeme je ovo kad obnavljamo sjećanje na Allahovu milost – kad je On na Ibrahimovu spremnost uzvratio svojom milošću i sina mu zamijenio velikim kurbanom.

 

Eto, to je smisao i naših kurbana, da činom njihovoga žrtvovanja izrazimo poštovanje prema Božijoj riječi, da ispunimo Njegovu zapovijest i ljudima olakšamo i u njihova srca unesemo radosti.

 

Bajram i nije bajramom ako takva osjećanja ne prožmu naša srca, ako radost ne zahvati i one u našoj blizini.  Iza nas su ostale duge godine borbe za pravdu, za dostojanstvo čovjeka, za mir i za sigurnost za sve. Borba je bila teška i mukotrpna, no, hvala Bogu, nikad nismo odustali. Nadam se i vjerujem da ćemo sad preći u jednu drugu fazu – fazu stabilizacije, relaksacije i općeg boljitka.

 

Molim vas da i vi učestvujete u tome, jer je svačiji prilog u tu svrhu dragocjen. Stoga, budite pri ruci svom bratu, komšiji i svakom sugrađaninu koji ne pokazuje neprijateljstvo prema nama – naglasio je.

 

U poruci ef. Kavazović ističe da su bajramski dani i dani međusobnog posjećivanja. Posjetite, kaže on,  naročito one bolesne, obradujte siromašne i usamljene.

 

– To je Allahu drago, duboko ukorijenjeno u našoj tradiciji, ali i nešto što se u ovom vremenu počelo zanemarivati. Pozivam vas da to oživimo, u tome je velik berićet. U ovim danima prisjetit ćemo se svojih umrlih, naročito onih koje smo nedavno izgubili. Običaj je da u ovim danima posjetimo mezarja i proučimo im Fatihu, Allahu uputimo dovu da ih uvede u Svoju milost i oprosti im grijehe.

 

Tako ćemo i njih, na ovaj način, uključiti u našu bajramsku radost. Neka nam Bog dragi primi svaku bajramsku žrtvu. A On prima ono što se uradi u Njegovo Ime. Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Kurban-bajrama. Posebno čestitam braći i sestrama u Sandžaku, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama – navodi u bajramskoj poruci Husein-ef. Kavazović.