Naslovna AKTUELNO Bajramsko veselje u Lukavcu upotpunjeno prijemima + VIDEO

Bajramsko veselje u Lukavcu upotpunjeno prijemima + VIDEO

Veliki blagdan  Ramazanski bajram u svečarskoj atmosferi dočekan je na području općine Lukavac.

 

Ramazanski bajram  jedan je od najradosnijih dana u muslimanskoj tradiciji.


 

Ovim blagdanom se obilježava kraj mjeseca ramazana, svetog mjeseca posta, odricanja i svojevrsnog duhovnog putovanja,  koje podrazumijeva bijeg od nemara i nepokornosti, budnost srca, zdravlje uma i smirenost duše.

 

Bajram je nastupio 1. ševala 1439. godine po hidžretskom, islamskom kalendaru, u 5.41 sati klanjanjem Bajram namaza i traje tri dana.

 

Ramazanski bajram, jedan od najvećih vjerskih muslimanskih blagdana, širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, dočekuje se u porodičnom okruženju.

 

U tradiciji bosanskih muslimana ovaj praznik zauzima posebno mjesto. Od jutarnjih sati muški članovi porodica odlaze na sabah-namaz, a nakon toga klanjaju bajram-namaz, dolaze kući, čestitaju i obavljaju bajramske dužnosti.

 

O značaju i važnosti ramazanskog bajrama, porodice i  razumjevanja bilo je riječi i na bajramskim prijemima,  organizovanim u prostrijama Medžlisa IZ Puračić u Lukavcu. Prijemi su organizovani za imame svih džemata ,predsjednike džematskih odbora, predstavnike porodica šehida i poginulih boraca ,načelnika Općine Lukavac Edina Delića sa saradnicima, te predstavnike javnog,političkog, privrednog i drugog života građana općine Lukavac.

 

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova.

 

Drugi dan se obilaze mezarja. Drugi dan Bajrama je ujedno i Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje sa  prijateljima i poznanicima.

 

Bajram je također i dan kad se miri i prašta.

 

(RTV Lukavac)