Naslovna AKTUELNO Begajet Ribić iz Šikulja štrajkuje glađu (VIDEO)

Begajet Ribić iz Šikulja štrajkuje glađu (VIDEO)Porodica Begajeta Ribića jedna je od porodica koja je iseljena iz svog doma u Šikuljama.

 

Podsjećamo, u mjesecu maju na sjevernoj etaži PK Šikulje obavljeno je iseljavanje vlasnika čije se kuće nalaze na eksploatacionom polju.

 

Postupak porodice Ribić vodi se od 2012. godine, a sporno je to što je rješenjem utvrđeno da  je za naplatu bilo obuhvaćeno  samo zemljište, bez vrijednosti kuće i  pratećih objekata. Obzirom da su se propisi koji regulišu tu oblast mjenjali, ova porodica nastavila je borbu da se i u njihovom slučaju ispoštuje što i prema drugim vlasnicima, a to je isplata sredstava za objekte koji su se nalazili na parceli.

 

Svjesni nepravednog odnosa tokom postupka, kao i činjenice da su iscrpljene sve mogućnosti za ispravku pravosnažnih rješenja, osim postupka na sudu, porodica Ribić u mjesecu maju je zaprijetila da će svojim životima braniti imovinu, te da se ne želi iseliti iz svoga doma.

 

Sa ciljem sprečavanja reagovanja policije, povrede i stradavanja, nastojalo se iznaći pravo rješenje, međutim do danas nije ispoštovan tada potpisani Ugovor. Upravo zbog toga Begajet Ribić započeo je štrajk glađu, a o ovom problemu bilo je riječi i na sastanku sa načelnikom Edinom Delićem i njegovim saradnicima. Načelnik je podsjetio na tadašnji zaključak, da se 100 000 KM može prikupiti solidarnim učešćem radnika u Rudnicima i Elektroprivredi , na osnovu čega je i potpisan sporazum između Općine, Rudnika Kreka i sindikalne organizacije, na osnovu čega je do sada prikupljeno tek nekih 10 % potrebnih sredstava.

 

Općina Lukavac je kroz pomoć sindikalne organizacije prikupila i uplatila oko 40%, a i prilikom ovoga susreta načelnik Delić je istakao da  podržava zahtjeve porodice,  te smatra da su ključni nosioci obaveza Rudnici i sindikalne organizacije Kreke i Šikulja, te da će se na sudbini porodice Ribić pokazati kredibilnost i solidarnost uprave, sindikata, ali i općine kao supotpisnika  sporazuma.

 

Načelnik Delić je ovom prilikom naglasio i da odgovornost za ovu situaciju snose i rukovodeći kadrovi u Rudniku i Elektroprivredi, jer se nije smjelo desiti da rudarski radovi dođu do objekata bez rješavanja stambenog pitanja.

 

Općina će i dalje participirati u preuzetim obavezama, ali u potpunosti odbacuju stavove da su u pitanju objekti koji su građeni bez dozvole, obzirom da je i na području Lukavca i BIH veliki broj objekata izgrađenih bez potrebne dokumentacije.

 

S obzirom da do 15. juna nije uplaćen iznos od 100 000 KM,  što je bila obaveza potpisnika, Begajet Ribić se odlučio na štrajk glađu .

 

Ovu priču nam u video prilogu donosi Mirzeta Riđešić.

 

(RTV Lukavac)