Naslovna AKTUELNO Belgijski stručnjaci otkrili zašto na Balkanu ima manje mrtvih od koronavirusa

Belgijski stručnjaci otkrili zašto na Balkanu ima manje mrtvih od koronavirusa

STRUČNJACI sa Sveučilišta Gent (UGent) smatraju da bi genetske razlike među stanovnicima mogle objasniti zašto je u nekim zemljama od koronavirusa stradao mnogo veći broj ljudi.

 

Prema njima, skandinavske zemlje i one istočne Europe manje su pogođene pandemijom od ostalih zemalja zbog razlike u genima. Naime, u skandinavskim zemljama je broj umrlih znatno niži od prosjeka, dok je u balkanskim, među koje spada i Hrvatska, također zabilježen relativno nizak broj mrtvih. Suprotno tome, pandemija covida-19 teško je pogodila sjevernu Italiju, Španjolsku te američku saveznu državu New York.

 

Određene genetske karakteristike utječu na razinu pandemije covida-19, zaključili su stručnjaci s UGent-a te objasnili kako su otkrili očitu vezu između gena ACE1 i covida-19, piše La Libre.

 

Razina gena ACE1

 

Belgijski znanstvenici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, to je na tom području manje smrtnih slučajeva od covida-19.

 

Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije (više alela na istoj lokaciji u DNA).

 

“Što više idemo prema istoku Europe, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To korelira s ozbiljnošću pandemije koronavirusa, odnosno vidimo da se epidemija covida-19 smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Europu”, objasnio je mikrobiolog i imunolog Joris Delanghe sa Sveučilišta Gent.

 

Stručnjaci smatraju da se ovim oblikom polimorfizma gena ACE1 može objasniti do 41% razlike u razinama pandemije među zemljama. Nakon što su usporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Europe, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike s podacima Sveučilišta Johns Hopkins o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama, otkrili su očitu povezanost između polimorfizma D gena ACE1 i jačine pandemije.