Naslovna AKTUELNO Besplatni pregledi mamografom u Bistarcu + VIDEO

Besplatni pregledi mamografom u Bistarcu + VIDEO

U prostorijama Doma kulture u Bistarcu Donjem održana je akcija pregleda mamografom za 50 žena dobne starosti od 40 do 75 godina.

 

Akcija je organizovana povodom Dana zdravlja žena, a od strane Udruženja žena Tuzla i Vijeća MZ Bistarac, u partnerstvu sa WHEEP projektom, Crvenim križom Lukavac i Domom zdravlja Lukavac.

 

„Svake godine od prikupljenih sredstava od registracije „Šetnje za ozdravljenje“, koja se održava na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu uradimo oko 1 500 mamografskih pregleda i pripremimo oko 1 500 paketića prve pomoći za svaku novooperisanu ženu u Bosni i Hercegovini. Znači projekat je zastupljen u cijeloj BiH, a mi kao udruženje smo danas u MZ Bistarac i uradićemo 50 mamografskih pregleda“, rekla je Abula Trlej, koordinatorica projekta u Udruženju žena Tuzla. Kaže da u sklopu projekta realizuju i edukativna predavanja u srednjim školama za učenike trećih i četvrtih razreda.

 

Ovom prilikom održano je i edukativno predavanje na temu samopregleda dojke, kao jednog od najvažnijih mehanizama u prevenciji ove bolesti. Žene iz ovoga mjesta iskazale su interesovanje i za pregled i za predavanje.

 

„Mamografija nam, kaš to svi znamo, može nam otkriti u ranoj fazi i dati signal i znak da bolujemo od karcinoma i možemo se na vrijeme obratiti liječniku i uspješno se izliječiti. Evo vidimo kako se u zadnje vrijeme karcinom sve više pojavljuje i uzima nam žene pa smo mi pokrenuli zbog toga ovu akciju i projekat da pokušamo žene alarmirati i da se svi okrenemo sebi“, rekla je za RTV Lukavac Milica Tunjić iz Aktiva žena Bistarac Donji.

 

Projekat su podržali Američka ambasada u BiH i BH Telekom.

 

(RTV Lukavac)