Naslovna AKTUELNO Bh. građani lijekove za koronavirus uglavnom plaćaju sami

Bh. građani lijekove za koronavirus uglavnom plaćaju sami

Registrovan lijek za borbu protiv koronavirusa ne postoji, podatak je ovo Svjetske zdravstvene organizacije. Ipak, ljekari pokušavaju spašavati živote primjenom terapije iz postojećih asortimana antivirusnih lijekova i imunomodulatora, koji se koriste za stabilizovanje imunološkog sistema. I ranije smo govorili o ovoj temi, ukazivali na problem preskupih lijekova i sistema koji je zakazao.

 

Oboljeli od koronavirusa u okviru liječenja imaju potrebu za primanjem doza lijekova iz asortimana imunomodulatora koje ne mogu dobiti besplatno. Bar ne u cijeloj BiH. Shvativši koji su lijekovi efikasni u liječenju covida 19, u Tuzli su brzo reagovali.

 

– U našoj ustanovi smo morali da protokolarno završimo analizu komisije za lijekove i etičkog komiteta i onda smo započeli to liječenje s tim lijekom. Ono što je u ovoj godini značajno napomenuti da je terapija tocilizumaba takođe podržana u operativnom program lijekova od strane Ministarstva zdravstva i Zavoda javnog osiguranja, tako da nam stoje na raspolaganju određena novčana sredstva za taj lijek, odnosno, pacijenti ne moraju da plaćaju za taj lijek – ističe Šekib Umihanić, pomoćnik direktora UKC Tuzla za medicinske poslove.

 

Istovremeno, u Kantonu Sarajevo pacijenti su prepušteni sami sebi. Zavod ne finansira lijekove poput Tocilozumaba, Remdesivira, Aktembre ili Rošea. Prema riječima Amira Ljubovića iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, protokol je jasan:

 

“Podnošenje bilo kakvih incijativa radi Ministarstvo zdravstva na zahtjev zdravstvenih ustanova. Zavod je samo finansijer koji radi realizaciju konkretnih aktivnosti koje druga tijela donose.”

 

Da li je bilo zahtjeva bolničkih ustanova upućenih Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i da li je ovo Ministarstvo ikada u protekloj godini poduzelo išta, nismo uspjeli saznati jer je naš upit ostao bez odgovora. Baš kao i upit koji smo uputili Federalnom ministarstvu zdravstva. Lijekovi koje se koristi u liječenju koronavirusa postaju teško dostupna roba i onima koji ih mogu platiti.

 

– Ako idemo po smjernicama, tamo se navode antivirotici Avtifiravir, Remdesivir. Agenicija za lijekove nije podržala i odobrila uvoz tih lijekova – naglašava Umihanić.

 

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH nije odobrila uvoz lijekova, pa ih pacijenti navodno moraju da nabavljaju i na ilegalnom tržištu. Za to vrijeme na bh. tržištu dostupan je lijek Enkorten, koji se proizvodi u Bosnalijeku, a čija je primarna namjena liječenje multiple skleroze.

 

– Kliničko iskustvo i preliminirani rezultati studije u kojoj su pacijenti pored redovne terapije primali i Enkorten pokazali su poboljšanje kliničkog stanja. Pacijenti su primorani da u slučaju indikacija kupuju ovaj lijek, potpišu informativni pristanak. To je neprihvatljivo zbog same cijene ovih lijekova. Apelujemo na strukture koje bi nam ovo mogle riješiti – navodi infektolog dr. Belma Gazibera.

 

Mogle bi riješiti na isti način kao što je urađeno u Tuzlanskom kantonu. Ali od toga ništa. Godinu dana borbe sa virusom u Bosni i Hercegovini pacijenti su i dalje prisiljeni da lijekove koji koštaju hiljade maraka plaćaju iz vlastitog džepa. Kako, to samo građani znaju.

 

 

 

(Izvor: federalna.ba)