Naslovna AKTUELNO BH novinari osuđuju napad na novinarsku ekipu

BH novinari osuđuju napad na novinarsku ekipuPripadnici obezbjeđenja Površinskog kopa Šikulje Rudnika ”Kreka” Tuzla danas su napali snimatelja Radio-televizije Tuzlanskog kantona Ademira Mešanovića, dok je obavljao zadatak. Naime, ekipa RTV TK jutros je bila na radnom zadatku, gdje je bila zakazana deložacija vlasnika parcele koja se nalazi u neposrednoj blizi ovog Kopa. Pripadnici zaštitarske firme koja obezbjeđuje taj prostor nisu dozvolili novinarskim ekipama da se približe mjestu događaja. Kada je snimatelj RTV TK sa još nekoliko kolega kamermana, uspio doći do mjesta deložacije i počeo snimati napadnut je i oštećena mu je kamera. O svemu je obaviještena policija.

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad na kamermana Radio-televizije Tuzlanskog kantona Ademira Mešanovića na površinskom kopu „Šikulje“ u Lukavcu, koji posluje u sastavu Rudnika Kreka. Radnici zaštitarske firme „Cobra“ jutros su nasrnuli na kamermana Mešanovića, i tom prilikom oštetili kameru i bacili je u blato.

 

Nasilničko i primitvno ponašanje radnika zaštitarske firme „Cobra“ i odluka Uprave Rudnika Kreka sa direktorom Osmanom Blekovićem na čelu, da ne dozvole medijima snimanje, nedopustiv su atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavljaju posebno brutalan pokušaj sprečavanja medija da izvještavaju o događaju od javnog značaja, kakav jeste deložacija i sudbina porodica koje žive u blizini  rudnika, saopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari.