Naslovna AKTUELNO Bh. odbojkašice poražene od Rumunije! Evropsko prvenstvo ostaje san

Bh. odbojkašice poražene od Rumunije! Evropsko prvenstvo ostaje san

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH nije uspjela da se plasira na Evropsko prvenstvo po prvi put u historiji jer smo večeras u Lukavcu poraženi od Rumunije sa 3:2 u setovima.

 

Naše odbojkašice dobro su otvorile današnji meč i u prvih nekoliko minuta prednost je bila na našoj strani, no Rumunke su onda zaigrale dosta bolje. Kod rezultata 7:7 gošće su uspjele povesti prvi put na meču sa 7:8 i početi sjajnu seriju.

 

Odbojkašice Rumunije su čak imale i preko deset poena prednosti u prvom setu i bilo je jasno da će ovaj set pripasti njima. Naše odbojkašice su pokušale napraviti čudo i stići ovaj zaostatak, ali nisu uspjele. Rumunke su na kraju prvi set dobile sa 25:17 i tako povesti sa 1:0.

 

U drugom setu naša ekipa zaigrala je mnogo bolje i dobro se nosila s Rumunkama koje su bile u naletu. Na krilima Dajane Bošković i Edine Selimović uspjeli smo biti u egalu do samog finiša drugog seta, a onda smo odličnom igrom prelomili set u svoju korist.

 

Odluka se desila kada je bilo 20:19 za naš tim, a onda su bh. odbojkašice napravile nevjerovatnu seriju. Sa pet uzastopnih poena uspjeli smo slaviti u drugom setu sa 25:19 i poravnati na 1:1 u setovima ovog historijskog meča.

 

S fantastičnom igrom naše odbojkašice nastavile su i u trećem setu, te na krilima sjajne podrške navijača u Lukavcu su nastavile u odličnom tempu. Rumunke su se borile do samog kraja, no set je ponovo riješen u samom finišu i to u našu korist. Naš tim treći set dobio je sa 25:21 i tako preokrenuo ovaj meč i poveo sa 2:1 u setovima.

 

U četvrtom setu smo krenuli veoma dobro i osvojili prvih nekoliko poena, ali su se Rumunke brzo konsolidovale i vratile u meč. Uspjele su doći do prednosti i povesti sa 17:12 što je bio težak zadatak za naše odbojkašice da pokušaju nadoknaditi.

 

Bh. igračice su u četvrtom setu dale svoj maksimum da se pokušaju vratiti, no zaostatak od 23:16 bio je previše. Na kraju su Rumunke uspjele da dođu do izjednačenja u setovima od 2:2 jer su u četvrtom setu slavile sa 25:17. To je značilo da ćemo pobjednika i putnika na Evropsko prvenstvo saznati u odlučujućem petom setu.

 

Peti odlučujući set počeo je furiozno s obje strane. Naše odbojkašice došle su do prednosti 5:3, no Rumunke su odmah uzvratile i uspjele povesti sa 8:6. Ipak, bh. odbojkašice su se brzo vratile na 8:8 i vidjelo se daju zadnji atom snage u ovom setu.

 

Međutim, Rumunke su ponovo lagano došle do 12:8 i tako napravile veliki problem za naš tim. Iako su dale sve od sebe da preokrenu na kraju nisu uspjele, te je Rumunija slavila sa 3:2 i plasirala se na EP. Odlučujući pet set je Rumunija dobila sa 15:9.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, 6. kolo:

 

Bosna i Hercegovina – Rumunija 2:3 (17:25, 25:19, 25:21, 17:25, 9:15)

 

BiH: Paradžik, Musić, Savić, Bošković, Kojić-Đurić, Kovačević, Radišković, Isanović, Selimović, Simić, Božić, Pravdić, Hadžić, Crnčević

 

Rumunija: Baciu, Iancu, Gales, Albu, Cazacu, Pirv, Kapelovies, Ciocian, Budai-Ungureanu, Onyejekwe, Tucmeanu, Rogojinaru, Ariton

Ss.ba