Naslovna AKTUELNO Bh. odbojkašice poražene u Lukavcu

Bh. odbojkašice poražene u Lukavcu


Odbojkašice Španije slavile su večeras pobjedu u Lukavcu protiv Bosne i Hercegovine sa 3:1 u setovima u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

 

Bosna i Hercegovina je loše ušla u meč, pa Španija odmah pravi 4:0 što je Gorana Nešića primoralo da zove tajm aut. Nije to dalo mnogo rezultata, prednost Španije je rasla i činilo se da idu prema sigurnom osvajanju seta. Ipak, naše odbojkašice se vraćaju i nošene odličnom publikom u Lukavcu dolaze na 20:18 i dobijaju kontru da priđu na samo poen razlike. Ipak, jako loše reaguju u toj kontri, te dozvoljavaju Španiji da se ponovo odmakne i onda lako privede set kraju 25:19.

 

Drugi set je mnogo bolje počeo po naše odbojkašice. Povele su 5:3, ali reprezentacija Španije pravi seriju 5:0 i dolazi do 8:5. Bile su naše odbojkašice u igri sve do 10:9, a tada Španija kao da je ubacila u brzinu više, te je lako privela set kraju sa 25:16.

 

Treći set ponovo bolje otvaraju naše odbojkašice. Dolaze do 4:1, ali onda kreće furiozna serija gošći koje prave 7:0 i dolaze do 8:4. Imale su Španjolke sigurnu prednost , išle ka pobjedi, te vodile 18:14, ali onda naše djevojke prave fantastičnu seriju i dolaze do prednosti, 19:18, te se ulazi u dramatičnu završnicu trećeg seta. Verica Simić prvo pogađa dijagonalu za 22:22, a zatim je sjajna i u bloku, te Bosna i Hercegovina u samom finišu seta dolazi do prednosti 23:22, što je primoralo gostujućeg selektora da zovne tajm aut. Nije to urodilo plodom jer Ajla Hadžić sjajnim poenom donosi Bosni i Hercegovini dvije set lopte.

 

Uslijedila je jedna pauza, koja se odužila, da sudije pogledaju postavu Španije, što je dekoncentrisalo Dajanu Bošković, koja pravi servis grešku, ali onda Ajla Hadžić majstorskim kuvanjem rješava drugu set loptu i donosi set našoj reprezentaciji, 25:23.

 

Osokoljeni sjajnim finišom trećeg seta odbojkašice Bosne i Hercegovine i u četvrti set ulaze fenomenalno, te vrlo lako stižu do prednosti od 9:3. Ipak, Španija se sjajnim servisom, koji ih je služio čitavom utakmicom, uspjevaju da uhvate priključak, dolaze do 10:8, ali Verica Simić još jednom sjajnom reakcijom prekida seriju gošći.

 

Reprezentativke Španije su se definitivno konsolidovale i na kraju povele 13:12, pa je Goran Nešić morao da zove tajm aut. Nastavak seta donosi veliku borbu u kojoj gošće ipak uspjevaju da održavaju kakvu-takvu prednost, a u finiš ulaze prvo sa 20:17, a zatim i sa 21:18. Edina Selimović uspjeva da donese novi poen našim odbojkašicama, vrati dva razlike, ali onda junakinja trećeg seta, Ajla Hadžić pravi servis grešku, a zatim gošće sjajno čitaju napad, dolaze do bloka, novog poena, i tako do 23:19, a odmah iza toga i do 24:19, te pet meč lopti.

 

Nije uspjela Španija da iskoristi prve dvije meč lopte, pa je selektor gošći odmah zatražio tajm aut. Poslije tajm auta Verica Simić dolazi ponovo na servis, ali ne koristi, pa Španija slavi pobjedu 3:1 u setovima.