Naslovna AKTUELNO Bh. političari primaju istovremeno i ministarske plaće i paušale

Bh. političari primaju istovremeno i ministarske plaće i paušale


Dok penzioneri u našoj zemlji jedva preživljavaju, političarima nezadovoljnim ministarskim primanjima od oko 5.000 KM omogućeno je da prime i dodatna sredstva. Četiri sada bivša državna ministra su, dok se čekalo na formiranje državne vlasti koje je trajalo duže od godinu, istovremeno primali ministarske plaće i parlamentarne paušale. U isto vrijeme bili su ministri i državni parlamentarci.

 

Najniža penzija u Federaciji je 371 KM. Realnost političara mnogo je drugačija. Samo za otpremnine za odlazak u penziju dobijaju 35.000 maraka. No, dok dođu do penzije za njih postoje brojne beneficije. Povlastice traju i u vrijeme blokade i čekanja na formiranje vlasti. Pa su tako pojedini političari imali duple pozicije: parlamentarne i ministarske. Osim ministarske plate koja iznosi oko 5.000 KM primali su i paušale iz parlamenta.

 

Marina Pendeš, bivša državna ministrica odbrane i aktuelna delegatkinja u Domu naroda, osim ministarske plate od decembra 2018. do decembra 2019. primila je 7.000 KM paušala. U primanju naknada iz parlamenta nije zaostajao ni bivši ministar sigurnosti BiH i aktuelni zastupnik Dragan Mektić, koji je inkasirao skoro 9.000 KM paušala. Čini se, u neznanju.

 

– Čak nisam znao ni da ima taj neki paušal. Meni je to čudno da imate platu i paušal. Vidio sam u jednom momentu da je prebačen taj paušal i dogodilo se to što se dogodilo – priča Mektić.

 

Isto se dogodilo i s bivšim ministrom civilnih poslova BiH i zastupnikom u državnom parlamentu Adilom Osmanovićem. Skoro 9.000 KM paušala iznenadno se stvorilo na računu.

 

– Iznadio sam se kad sam vidio obračun, da su mi bez bilo kakve konsultacije sa mnom isplatili paušal za 2019. Da me bilo ko pitao na to nikada ne bih pristao. Naravno, taj paušal koji sam dobio podijelio sam u humanitarne svrhe – kaže Osmanović.

 

No, nisu svi bivši ministri iznenađeni. Mirko Šarović, bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu BiH, primio je također blizu 9.000 KM paušala i ne vidi u tome ništa sporno.

 

– To je obaveza za rad svakog poslanika. To što nije radio parlament u onom kapacitetu u kojem je trebao da radi, onda se postavlja pitanje za šta su svi ovi poslanici primali plate od 4-5 hiljada KM – navodi Šarović.

 

Iako zvuči nevjerovatno, zabilježen je i jedan izuzetak. Paušala iz državnog parlamenta odrekao se bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a sada aktualni predsjedavajući Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić. No, njegov kolega koji je primao platu kao ministar vanjskih poslova BiH u prošlom sazivu Vijeća ministara BiH Igor Crandak samo kao zastupnik PDP-a u NSRS-u je za paušal u prošloj godini naplatio više od 20.000 KM.

 

Penzioner s najnižom penzijom u Federaciji na godišnjem nivou dobije blizu 4.500 KM, što je manje od mjesečne zarade državnog ministra.

 

 

(Izvor: federalna.ba)