Naslovna Sport BiH igra protiv Irana za četvrto svjetsko zlato

BiH igra protiv Irana za četvrto svjetsko zlato


Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci danas će protiv selekcije Irana igrati finalni susret Svjetskog prvenstva u Holandiji.

 

Izabranici selektora Mirze Hrustemovića, koji brane titulu svjetskog prvaka, imat će priliku da se revanširaju Irancima za poraz u finalu Paraolimpijakih igra prije dvije godine u Rio de Janeiru.

 

Odbojkaši BiH jurišat će na četvrtu titulu svjetskih prvaka. Prvi naslov osvojili su 2002. godine u Egiptu, zatim 2006. u Holandiji, a treći 2014. u poljskom Elblagu.

 

Na ovogodišnjem SP reprezentacija BiH je u grupnoj fazi takmičenja s maksimalnim rezultatima savladala selekcije Iraka, Egipta i Poljske, u četvrtfinalu je eliminiarala evropskog prvaka Rusiju sa 3:1, a istim rezultatom polufinalu je bila bolja i od Brazila.

 

Pored tri titule svjetskih prvaka, najrofejniji bh. sportski kolektiv u riznici još ima devet naslova evropskih i tri naslova paraolimpijskih prvaka.

 

Finalni susret BiH – Iran igrat će se danas od 16.30 sati u Eindhovenu. U meču za bronzanu medalju sastat će se Brazil i Ukrajina.

 

Selektor reprezentacije BiH, Mirza Hrustemovićoptimističan je pred ovu utakmicu. Ističe da je prednost Irana to što imaju igrača Mehrzada koji je visok nevjerovatnih  246 cm, a da smo mi kompletniji kao ekipa.

 

-U finalu protiv njih veoma lahko mogu odlučiti faktori kao što su emocija, mentalna snaga koju ćemo kako mi tako sigurno i oni koristiti u momentima kada se lomi rezultat. To smo morali raditi u prethodne dvije utakmice kada smo gubili i na granici poraza okretali situaciju u svoju korist. Ti momenti su mnogo teži od uobičajenih sportskih momenata u toku igre. Optimista jesam s obzirom da imamo postavu koja je pojedinačno malo kvalitetnija i nadamo se da će taj faktor biti kvalitetniji od mladosti Irana, izjavio je selektor.

Iako je teško govoriti o eventualnim prednostima kada je u pitanju utakmica između Irana i BiH i reprezentativac Ermin Jusufović je optimističan uoči velikog finala koje je pred nama.

 

-Prije par mjeseci smo odigrali odličnu utakmicu u Iranu u kojoj je rezultat u petom setu glasio 15-13 što će reći da imamo itekako dobre šanse. A u toj utakmici smo pokazali zrelost, ali im i   stavili do znanja da se ne bojimo. Ukoliko njihovog visokog igrača Merzada ostavimo na bodovnom nivou utakmice iz Irana smatram da će nam tu biti najveća šansa. Motiva neće nedostajati ni nama ni njima a možda bi i podrška publike mogla biti tas na vagi u našu korist, smatra Jusufović.