Naslovna AKTUELNO BiH posljednja u regiji po prijavama nuspojava lijekova

BiH posljednja u regiji po prijavama nuspojava lijekovaPrema dosadašnjim podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, godišnje se prijavi približno 300 neželjenih reakcija na lijekove, što je premalo u odnosu na ukupan broj stanovnika. Kako su lijekovi postali nezaobilazni u svakodnevnom životu, tako bi se trebalo raditi i na većem uključivanju bh. javnosti u izbor najsigurnijih metoda liječenja.

 

Može se sa sigurnošću reći da ne postoji osoba koja u svom životu nije koristila barem jednu vrstu lijekova. Uz napredak medicine rizici za neželjenim reakcijama su smanjeni, ali još postoji opasnost da individualno lijek može biti uzročnik mnogobronih problema koji se po pravilu moraju prijaviti nadležnim institucijama.

 

– Ono što je jako bitno u BiH da prijavu na neželjeno djelovanje vrše zdravstveni radnici i to je ono što predstavlja najveći problem jer zdravstveni radnici nisu motivisani da vrše prijave. S druge strane, naši građani nemaju interes da prijavljuju, kao da je sve uredu, što je malo čudno jer podaci iz okruženja nisu takvi – kaže prof. dr. Alija Uzunović, pomoćnik direktora Agencije za kontrolu lijekova.

 

Još smo daleko od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojima bi trebalo biti 200 prijava na milion stanovnika. U regiji smo posljednji, jer se često i neželjene reakcije na lijek smatraju nezaobilaznim u pojedinim terapijama.

 

Iz Agencije se nadaju da će unapređenjem načina prijave neželjenih reakcija promijeniti i stav građana, ali i zdravstvenih radnika.

 

– Ono što će biti napredak u budućnosti jeste i mogućnost online popunjavanja prijave, jer trenutno su tu samo obrasci koje je moguće skinuti sa stranice. A nadamo se i mogućnosti prijave putem mobilne aplikacija – navodi Uzunović.

 

Upravo se zbog neželjenih reakcija na lijekove mnogi odlučuju za alternativne metode liječenja. Preostaje raditi na unapređenju svijesti građana, jer u konačnici nismo osuđeni konzumirati lijekove koji će rješavanjem jednog zdravstvenog problema stvoriti novi.