Naslovna AKTUELNO BiH uvodi strožije mjere na granicama zbog opasnosti od koronavirusa

BiH uvodi strožije mjere na granicama zbog opasnosti od koronavirusa

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva razmatarat će mogućnost da se i u Federaciji BiH pooštre mjere na suzbijanju novog soja koronavirusa (COVID-19).

 

Prema nezvaničnim informacijama bit će predloženo da se osobe koje dolaze iz ugroženih područja Italije, Kine, Južne Koreje i Irana automatski po ulasku u državu stave pod strožiji nadzor, odnosno samoizolaciju, kao što to rade ili namjerevaju uraditi u zemljama bh. okruženja.


 

Prema dosadašnjoj preporuci Kriznog štaba i Svjetske zdravstvene organizacije, sve osobe s privremenim ili stalnim boravkom u FBiH koje su u zadnjih 14 dana putovale u ugrožena područja Kine, Južne Koreje, Italije i Irana “trebale su se javiti nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo radi daljnjeg postupanja”.Bila je preporučena kućna samoizolacija i praćenje zdravstvenog stanja navedenim osobama bez simptoma u trajanju od 14 dana.

 

Kako je u izjavi za medije kazala Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH, i dalje postupaju prema dosadašnjim instrukcijama Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

Kako je izjavila Vican, službenici Granične policije prikupljaju informacije od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana putem sanitarnog upitnika.

 

Upitnik sadrži broj osoba koje ulaze u BiH, mjesto i adresu namjeravanog boravka, razdoblje boravka, kontakt telefon, zatim informacije o njihovom trenutnom zdravstvenom stanju.

 

“Ujedno im daju i upute kako postupati ako se dogodi da naknadno, odnosno za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, dobiju potencijalne simptome, kome da se obrate u tom slučaju. Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici Granične policije BiH obavještavaju Zavod za javno zdravstvo za provedbu mjera koje su u njihovoj nadležnosti i oni po potrebi šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta”, kaže Vican.

 

Upitana da li granični policajci imaju uređaje za skeniranje tjelesne temperature, kazala je da su oni u posjedu zavoda za javno zdravstvo.

 

Podsjetimo, italijanski premijer Giuseppe Conte pozvao je sve Italijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio “zabranu okupljanja”, proglasivši cijelu Italiju “zaštićenom zonom”. Neke evropske zemlje najavile su da će oni koji dolaze iz ugroženih područja morati ili u karantin ili se vratiti nazad s granica.

 

U narednom periodu na Kriznom štabu u FBiH bit će razmatrano i pitanje kako će se postupati prema onima koji ne poštuju samoizolaciju, jer bi to trebalo za osobom povlačiti i kaznenu odgovornost.

 

Ovo pitanje trebalo bi usaglašeno na nivou cijele države, odnosno u dogovoru s kolegama iz RS-a. Također, razmišlja se i o preporukama vezano za javna okupljanja, poput koncerata.