Naslovna AKTUELNO BiH zadržavanje mladih mora shvatiti kao hitan izazov

BiH zadržavanje mladih mora shvatiti kao hitan izazov“Odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine: prilike i izazovi”, naziv je konferencije koja je održana u Sarajevu u organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT.

 

Glasnogovornica Instituta za razvoj mladih KULT Amela Sačić kazala je da je ovaj događaj okupio prvenstveno službenike i službenice za mlade iz različitih lokalnih zajednica sa područja cijele BiH kako bi se detektovali problemi i ponudila rješenja u tom lokalnom segmentu.

 

”Nije isto kada govorimo o polažaju mladih u Sarajevu i u nekoj manjoj sredini, ali njihovi problemi i potrebe su jednake u svim zajednicama”, kazala je Sačić.

 

Naglasila je kako je cilj potaknuti sam razgovor o tome šta su izazovi i kako možemo odgovoriti tim izazovima.

 

Odlazak mladih je goruća je tema u BiH posljednjih godina, a prema rezultatima Analize o položaju i potrebama mladih koju je 2013. godine objavio KULT, od završetka rata do 2013. BiH je napustilo oko 150.000 mladih.

 

Nakon 2013. objavljuju se sporadične analize nevladinih i međunarodnih organizacija koje ukazuju na kontinuirani rast broja mladih koji se odlučuju napustiti zemlju, ali se pojavljuje i određeni fenomen odlazaka cijelih porodica. Prema online anketi koju je Institut objavio u ljeto 2017., mladi odlaze prvenstveno zbog besperspektivnosti, nezadovoljstva obrazovnim i zdravstvenim sistemom, prevelikog prisustva korupcije i nepotizma, ali i nezaposlenosti.

 

Navedena situacija implicira potrebu uključivanja svih relevantnih aktera u rješavanje tog problema, prvenstveno kroz kreiranje strateškog pristupa i svih pratećih aktivnosti koje će doprinijeti kreiranju ambijenta u kojem će mladi željeti ostati, ali i u koji će htjeti vratiti. Posebnu pažnju predstavlja i pitanje na koji način BiH odgovara na potrebe i probleme mladih koji jesu i biraju ostati, te kako kreirati konkretne mjere za saradnju s mladima u dijaspori, smatraju u KULT-u.