Naslovna AKTUELNO Bil Gates: Neke metode protiv korone su kasno iskorištene, ali su korisne...

Bil Gates: Neke metode protiv korone su kasno iskorištene, ali su korisne za iduću pandemiju

Gostujući u showu Carlosa Watsona je izjavio da je razočaran kako su Sjedinjene Američke Države reagovale na koronavirus. Pohvalio je odgovor Južne Koreje, Australije, Novog Zelanda i nekoliko drugih zemalja.

“Očekivao sam da će SAD prednjačiti u broju testiranja i nastojanju da broj zaraženih ne bude vrlo veliki. Također sam očekivao da će Centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (CDC) biti glas koji objašnjava da nošenje zaštitne maske pravi veliku razliku”, rekao je Gates.

Ocijenio je da se kasno počeo koristiti tretman zaraženih osoba koronavirusom monoklonskim antitijelima.

“Dakle, sva sredstva za suzbijanje pandemije sada se koriste. Voljeli bismo da smo ih imali na početku. Čak će se pojaviti i novi načini testiranja, ali će to biti korisno tokom sljedeće pandemije”, dodao je.


Kako je kazao Gates, iako su pandemije nepredvidive, sljedeći put reakcija morati biti mnogo bolja. Smatra da se u decembru prošle godine znalo šta se dešava, onda se vjerovatno koronavirus ne bi proširio u ostatku svijeta.

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu je poznat po tome što je ranije u nekoliko navrata upozoravao na izbijanje globalne pandemije. Kroz fondaciju, u kojoj je angažovana i njegova supruga Melinda, je izdvojio desetine miliona dolara za borbu protiv pandemije, prenosi magazin Business Insider.