Naslovna AKTUELNO Bill Gates: Pandemiju koronavirusa ćemo “lakše riješiti” nego klimatske promjene

Bill Gates: Pandemiju koronavirusa ćemo “lakše riješiti” nego klimatske promjene


Suosnivač kompanije Microsoft Bill Gates je kazao da će se trenutna pandemija koronavirusa “lakše riješiti” nego problemi koje uzrokuju klimatske promjene.

 

 

 

 

 

 

Gates dalje navodi da bi rješavanje klimatskih promjena bio najnevjerovatniji potez kojeg je čovječanstvo ikada napravilo.

 

 

 

 

Kao poređenje uzeo je pandemiju koronavirusa koja je trenutno najveći problem na svijetu, te dodao da je ona lako rješiva u poređenju sa gore navedenim problemima.

 

 

 

 

 

On je nedavno objavio knjigu “Kako izbjeći klimatske katastrofe”, koja je zapravo jedna vrsta vodiča za borbu protiv globalnog zagrijavanja.

 

 

 

 

 

“51 milijardu tona stakleničkih plinova se na svjetskom nivou doda u atmosferu svake godine. To je sve čovjekovih ruku djelo, a nula je jedina cifra kojoj težimo”, naglasio je Gates.

 

 

 

 

Zatim je pojasnio da je na tom putovanju tehnologija neizbježna jer ona može znatno pomoći.

 

 

 

 

Kao primjere je naveo korištenje obnovljivih izvora energije poput vjetra i sunca koji mogu zamijeniti električnu energiju. Međutim, taj korak bi smanjio ukupne emisije štetnih plinova za samo 30 posto.

 

 

 

 

 

“Morat ćemo dekarbonizirati (redukacija stakleničkih plinova) ostalih 70 posto svjetske ekonomije u šta ulaze čelik, cement, transportni sistemi, proizvodnja gnojiva i još mnogo više”, dodao je.

 

 

 

 

 

Naglasio je da većina ne plaća nikakve naknade za štetu koju nanosi okolini, prije svega misleći na štetne ispušne gasove iz automobila, zatim, za toplotu koju im u domovima proizvode, plin, ugalj i sl.

 

 

 

 

Smatra da upravo u takvim slučajevima vlade moraju intervenisati.

 

 

 

 

“Trenutno ne vidite bol koji uzrokujete dok zagađujete okolinu ugljendioksidom. Zbog toga se moraju nametati ‘zelene politike’ i privatnom sektoru staviti do znanja da se okreće prema njima”, poručio je Gates.

 

 

 

 

 

Smatra da će katastrofa biti neizbježna kada je riječ o klimatskim promjenama, te da zbog toga vlade moraju ulagati napore da ih znatno ublaže.

 

 

 

 

Ipak, vjeruje da mlađe generacije mogu doprinijeti značajnim promjenama i pokrenuti korisne politike u očuvanju Zemlje. Upozorio je da, ni to neće biti baš lako, ali da takvo razmišljanje mora biti prioritet za dalje djelovanje.

 

 

 

 

“Nadam se da ćemo imati malo sreće i uspjeti razviti inovativne tehnologije koje će značajno pomoći u rješavanju problema klimatskih promjena. Ukoliko do toga dođe, smatram da možemo izbjeći najgore posljedice jer sam se u nekoliko navrata uvjerio da nas inovacije veoma pozitivno mogu iznenaditi”, zaključio je na kraju Gates, piše BBC.