Naslovna AKTUELNO Bingo dobio certifikate da su jaja iz njihove proizvodnje strogo kontrolisana i...

Bingo dobio certifikate da su jaja iz njihove proizvodnje strogo kontrolisana i bez GMO

?


Kompanija Bingo d.o.o. Tuzla prva je u Bosni i Hercegovini certifikovala i označila jaja bez genetski modificiranih organizama. Riječ je o jajima koja se proizvode u Farmi koka nesilica smještenoj u naselju Ciljuge na području Živinica, a koja se mogu naći u trgovinama Bingo lanca. Dva važna certifikata, uručena na svečanosti u ovoj Farmi, potvrđuju da su proizvedena jaja strogo kontrolisana i bez GMO. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Međunarodnog udruženja Dunav Soja iz Srbije, zatim Agencije za sigurnost hrane BiH i kompanije Bingo.

 

”Ovo je izuzetno značajno jer se radi o regionalnoj oznaci koja je jedinstvena za naš region, značajno je jer 90 posto životinja u BiH i Evropi je hranjeno GM stočnom hranom i ovo je prvi proizvod za koji potrošač može biti apsolutno siguran da je tokom procesa proizvodnje korištena samo bez GMO hrana”, navela je Emilija Stefanović, predstavnica Međunarodnog udruženja Dunav Soja.

 

Rukovodilac Farme koka nesilica Ciljuge Nedim Begić kaže da Bingo ovim putem potvrđuje da pored toga što je lider u sektoru trgovine postaje lider u sektoru proizvodnje.

 

”Bez GMO certifikat znači to da u čitavom procesu proizvodnje, sortiranja i pakovanja konzumnih jaja nije korištena nijedna sirovina GMO porijekla”, isriče Begić.

 

Naša zemlja prvobitno je završila izradu smjernica kojima se reguliše ovakva proizvodnja i proces kontrole bez GMO proizvoda, što je bio posao Agencije za sigurnost hrane BiH i nadležnih ministarstava. Tim smjernicama regulisano je da uvođenje ovakvog standarda bude na dobrovoljnoj osnovi, a ne zakonom obavezujuće, međutim menadžement kompanije Bingo odlučio je krenuti u taj proces i građanima ponuditi jaja bez GMO. Do sada su konzumna jaja iz Bingove Farme imala HACCP i Halal certifikat.

 

”Meni je danas čast i zadovoljstvo da sam prisutan jer je Bingo velika kompanija u BiH koja se odlučila za ovakav proces certifikacije, ovakvim proizvodima koji će biti na tržištu BiH otvaramo mogućnost za naše potrošače da imaju pravo izbora, da mogu da biraju kakvu vrstu hrane žele da konzumiraju, naravno imajući u vidu i naglašavajući da je sva hrana koja se nalazi u BiH pod striktnim nadzorom institucija koje jesu zadužene da osiguraju sigurnu hranu koja treba da bude na tržištu BiH”, riječi su Džemila Hajrića, direktora Agencije za sigurnost hrane BiH.

 

Proces certifikacije konzumnih jaja trajao je skoro godinu dana. Cjelokupan proces proizvodnje na Farmi koka nesilica Ciljuge usklađen je sa pomenutim smjernicama. Farma dnevno proizvede oko 150 hiljada jaja, a u njoj je zaposleno više od 30 ljudi.

 

”Kapacitet ukupne Farme je 186.000 kljunova, tako da obično negdje u prosjeku oko 150.000 konzumnih jaja upakujemo i plasiramo kroz naše markete”, kaže rukovodilac Farme.

 

Bosna i Hercegovina kao država još nije završila proces kojim se osiguravaju uslovi za izvoz jaja na tržište Evropske unije, no, kad bude ostvarena ta mogućnost, jaja iz ove Farme moći će biti plasirana i na tom teritoriju.