Naslovna AKTUELNO Bosna i Hercegovina i Narodna Republika Kina obilježavaju deset godina suradnje u...

Bosna i Hercegovina i Narodna Republika Kina obilježavaju deset godina suradnje u okviru Poslovnog vijeća

Bosna i Hercegovina i Narodna Republika Kina obilježavaju deset godina suradnje u okviru Poslovnog vijeća Kine sa 17 država središnje i istočne Europe. Obim vanjskotrgovinske razmjene BiH sa Kinom u prošloj godini iznosio je skoro 620 milijuna maraka. Kina je u BiH prepoznala značajnog partnera u suradnji. Turizam, trgovina, infrastrukturni projekti, kao i oblast energetike, označeni su kao glavni prioriteti u međusobnoj suradnji.

 

Vanjskotrgovinska razmjena između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine, u stalnom je porastu. Tako je za period od 2017. do 2021. godine, ukupan iznos trgovinske razmjene iznosio dvije milijarde i 700 milijuna konvertibilnih maraka, od čega je više od 2,5 milijarde iznosio uvoz kineske robe.


 

ĐI PING, ambasador Kine u BiH

“Bosna i Hercegovina i Narodna Republika Kina dobro surađuju. Glavna oblast je, naravno, trgovina. Osim toga, ostvarili smo velika dostignuća u oblasti energetike, u infrastrukturi, neizostavan je i turizam, posebice nakon potpisivanja sporazuma o uzajamnom ukidanju viza. Broj turista neprestano raste”.

 

Upravo je turizam označen kao jedan od najbrže rastućih sektora.

 

FARUK BORIĆ, predsjednik Udruženja bosansko-kineskog prijateljstva

“Mi smo u 2019. godini prešli brojku od stotinu tisuća turista koji su dolazili iz Kine u BiH, što je značajno u jednoj godini. Nadam se da ćemo se u vremenu kad skroz prođe korona vratiti na te trase, što je svakako značajno za Bosnu i Hercegovinu”.

 

U cilju jačanja ekonomske razmjene, BiH sa Kinom ima potpisane sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, sporazum o zaštiti investicija, te sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj razmjeni. Veliki dio trgovinske razmjene odvija se pomorskim putem.

 

MELIHA MUJEZINOVIĆ direktor Predstavništva kineskog brodarskog lidera za BiH

“Samim tim, pružamo dodatnu vrijednost kada je u pitanju segment transporta i povezivanja dvije zemlje. Imamo otprilike 52 tisuće tovarnih jedinica, koje se klasificiraju u pomorskom saobraćaju, koje ulaze na dvije luke, a to je Luka Ploče i Luka Rijeka”.

 

Pored ekonomske suradnje i investiranja kineskog gospodarstva u infrastrukturne i energetske projekte u BiH, bilateralna suradnja u okviru Poslovnog vijeća treba jačati i na područja poput kulture, turizma i obrazovanja, istaknuto je tijekom obilježavanja desetogodišnjice suradnje.