Naslovna AKTUELNO Bosna i Hercegovina napredovala po pitanju slobode medija

Bosna i Hercegovina napredovala po pitanju slobode medija

Indeks slobode medija obuhvata 180 država, a za razliku od godinu ranije BiH se popela za pet mjesta na ljestvici.

Kao problem medija u BiH navedena su miješanja politike u izvještavanje, netransparentna koncentracija vlasništva te nezaštićenost novinara.

Kada su u pitanju države u regionu najgore se pozicionirala Crna Gora koja se nalazi na 105. mjestu i u godinu dana je pala jedno mjesto na ljestvici. Odmah poslije nje ide Srbija koja je pala za tri mjesta i nalazi se na 93. mjestu.

“Reporteri bez granica” su ocijenili da je u Srbiji postalo opasno biti novinar, te da nema istraga u brojnim slučajevima napada na novinare. Upozorili su na brzo širenje lažnih informacija u ovoj državi kao i na veliku koncentraciju medijskog vlasništva.


Hrvatska se nalazi za jedno mjesto ispod Bosne i Hercegovine nakon što se popela pet stepenica na ljestvici. Naglašeno je da se u ovoj državi Vlada ne prestaje miješati u rad državnih medija, te upozoreno da postoji problem fizičkih i cyber napada na novinare.

U regiji, pored Hrvatske, Srbije i Crne Gore još su Makedonija (92), Albanija (84) i Kosovo (70) ispod BiH.

Jedina država u regionu koja se bolje pozicionirala od nas je Slovenija koja se popela za dva mjesta više i nalazi se na 32. poziciji. U ovoj državi prošle godine nije zabilježen nijedan napad na novinare, izvijestili su “Reporteri bez granica”.

U izvještaju za Bosnu i Hercegovinu navodi se da se nastavlja instrumentalizacija medija u političke svrhe:

“Polarizovana politička klima obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalnom retoriku je stvorila neprijateljsko okruženje za slobodu medija.”

Oni su istaknuli kako su novinari sve češće napadani zbog etničkog porijekla i priča o kojima pišu, a da tužbe za klevetu političarima služe u zastrašivanju novinara.

Navodi se i da državno tužilaštvo nije učinilo mnogo na ispitivanju informacija do kojih su dolazili istraživački novinari, te da zabrinjava netransparentnost u koncentraciji vlasništva medija u BiH.