Naslovna AKTUELNO Bosnalijek spreman na uključivanje u promjene globalnih lanaca snabdijevanja

Bosnalijek spreman na uključivanje u promjene globalnih lanaca snabdijevanjaNajveći bh. proizvođač lijekova Bosnalijek u potpunosti je svjestan promjena u globalnim lancima snabdijevanja i spreman je iskoristiti ovu priliku za dodatni razvoj kompanije i jačanje tržišne pozicije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama Evropske unije.

 

Poruka je ovo sa panela održanog u okviru 11. Međunarodne konferencije o poslovanju i investicijama – Sarajevo Business Forum, na kojem se govorilo o evropskim iskustvima nearshoringa i potencijalima koje nudi industrija u Bosni i Hercegovini.

 

Ovo je poslovni trend koji je započeo i prije pandemije COVID-19, ali su posljedice tada uvedenih globalnih restrikcija, a sada i rat u Ukrajini, u potpunosti učvrstili ovo opredjeljenje među kompanijama u zapadnoj Evropi koje tragaju za novim partnerima u regijama poput zapadnog Balkana.

 

Ekrem Turajlić, direktor regije Bliski istok, Afrika i Turska u kompaniji Bosnalijek, naglasio je u sklopu navedenog panela, da sve više kompanija iz Evrope traži partnere koji bi geografski bili bliže njima, kako bi lanci snabdijevanja bili sigurniji.

 

Na panelu je naglašeno da je upravo farmaceutski sektor jedna od najbrže rastućih nearshoring industrija u svijetu, a da BiH, zahvaljujući kompanijama kao što je Bosnalijek, ima veliku priliku postati dio ovih procesa koji vode jačanju domaće ekonomije, otvaranju visoko plaćenih i stručnih radnih mjesta, što može imati pozitivne efekte u zaustavljanju odlaska ljudi iz BiH.

 

Kao najveći izazov uspjehu ovih procesa, navedeni su lanci snabdijevanja sirovinama, koje najvećim dijelom i dalje stižu iz Azije, te je ukazano na potrebu i šansu za razvijanje sirovinske industrije za farmaciju u regionu zapadnog Balkana.