Naslovna Magazin Brisel predlaže Covid potvrde za putovanja unutar Evropske unije

Brisel predlaže Covid potvrde za putovanja unutar Evropske unije


Brisel predlaže upotrebu Covid potvrda kako bi se građanima Evropske unije omogućilo da putuju unutar bloka.

 

Evropska komisija zatražit će u srijedu izradu “digitalnog zelenog pasoša” koji će omogućiti vakcinisanim i nevakcinisanim građanima da putuju u druge države članice i neće biti prisiljeni na karantenu po dolasku.

 

Potvrdu će dobiti građani koji imaju dokaz o vakcinaciji, negativni Covid-19 test ili dokaz oporavka od virusa za one koji su se ranije zarazili.

 

Zemlje EU su u zavadi oko planova za “pasoš” EU vakcinacije, a zemlje predvođene Francuskom tvrde da bi takve mjere diskriminirale građane koji su posljednji u redu za vakcinu. Turističke države koje su članice Unije, poput Grčke, predvode zajednički okvir za olakšavanje putovanja uoči unosne ljetne sezone.

 

Zvaničnici Brisela naglasili su da potvrda ne bi bila “pasoš”, već zajednički sistem koji pomaže vladama da koordiniraju putne mjere dok se programi vakcinacije provode širom bloka.

 

Vlade su također podijeljene oko toga koja bi vakcina trebala ispunjavati uvjete nakon što su države poput Mađarske dopustile upotrebu ruskih i kineskih vakcina prije nego što ih službeno odobre regulatori EU.

 

Nacrt kaže da bi sve vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove trebale automatski priznati druge države članice prema potvrdi. Međutim, vlade bi također mogle dozvoliti vakcinu kao što je ruski Sputnik V kao važeću ako to žele.

 

To znači da zemljama koje se oslanjaju na turizam neće biti zabranjeno puštanje putnike koji su primili još neodobrene vakcine od strane EMA-e.

 

Istovremeno je jedan zvaničnik EU je rekao: “Nijedna država članica neće biti primorana da prizna neodobrene vakcine”.

 

Vlade EU također bi mogle sklopiti bilateralne sporazume o putovanju sa zemljama koje nisu članice EU, pod uvjetom da ih je Komisija prethodno odobrila, navodi se u dokumentu.

 

Turističke zemlje lobiraju kod evropskih zvaničnika da uvedu zajedničke standarde za putovanja, s obzirom da je trenutni sistem pravila koji se razlikuje od zemlje do zemlje zbunjujući i ljude uskraćuje za rezervacije.

 

Aviokompanije su sprovodile vlastita ispitivanja digitalnih propusnica kako bi pokušale podstaći regulatore na upotrebu elektronskih potvrda koji bi pokazali da putnik ima negativan test na Covid-19 ili je bio vakcinisan prije ulaska u avion.