Naslovna AKTUELNO Britanski soj koronavirusa i u Sloveniji, premijer Janša pozvao na oprez

Britanski soj koronavirusa i u Sloveniji, premijer Janša pozvao na oprez


Na konferenciji je obznanjeno da je novi slučaj zaraze britanskim sojem potvrđen kod državljanina Kosova s prebivalištem u Sloveniji koji se vratio iz Belgije. Slovenske vlasti su o tome obavijestile belgijske. Kosovar je prilikom ulaska u državu koristio negativan test iako je imao i drugi koji je bio pozitivan. Sada je stavljen u izolaciju i provjeravaju se njegovi mogući kontakti.

Slovenski premijer je izjavio da su ranije zbog određenih sumnji od slovačke vlade posudili “nekoliko hiljada” specifičnih PCR testova koji reagiraju samo na britansku varijantu virusa, a da Slovenija radi na tome da nabavi još takvih testova.

Već je u nedjelju po njegovim riječima zato počela ponovna provjera više stotina uzoraka osoba kod kojih je u svim slovenskim regijama bio potvrđen koronavirus, kako bi se utvrdilo da li je riječ o britanskom soju. Neki su nalazi bili pozitivni, kazao je Janša, ali je negirao navode nekih medija da je potvrđeno već desetak takvih slučajeva.

Podaci o stanju epidemije iz zadnja tri dana “ne ulijevaju optimizam”, kazao je Janša, dodavši da je pogoršano stanje s brojem novozaraženih u više regija.

Zbog toga će vlada u srijedu na sastanku s članovima stručne skupine “ponovo razmotriti” situaciju i moguću izmjenu mjera, a mogla bi reagirati i ranije, čim dobije rezultate testiranja pozitivnih briseva iz proteklih sedmica koji će se sada testirati na “britanski” soj.