Naslovna AKTUELNO Broj penzionera u BiH za pet godina porastao za više od 50.000

Broj penzionera u BiH za pet godina porastao za više od 50.000



Broj penzionera u BiH se, prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS i Federalnog zavoda za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje, u posljednjih pet godina povećao za više od 50.000, a prema mišljenju stručnjaka, s obzirom na to da imamo konstantan odlazak radne snage, problem bi mogao biti još izraženiji.

 

Prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje, u aprilu 2014. u FBiH su bila 383.062 penzionera, dok ih je u aprilu 2019. bilo 416.672, što govori da se broj penzionera u FBiH povećao za 33.610.

 

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da se suočavamo sa problemom za koji u ovom trenutku nemamo rješenje, a u pitanju je kontinuirani rast broja neaktivnog stanovništva, koji se ogleda i kroz rast broja penzionera.

 

Naglasio je da je pored neizvjesnosti u smislu ekonomskog rasta, upitna i održivost sistema socijalne zaštite na principu međugeneracijske solidarnosti.

 

Goran Radivojac, ekonomski analitičar, naveo je da je neophodno organizovati privrednu aktivnost kako bi se riješio ovaj problem, što, kako kaže, nije neizvodivo.

 

Dodao je da ukoliko u RS ostanu uglavnom samo penzioneri, da postoji mogućnost da će zbog društva, čistog vazduha i prirode penzioneri iz EU dolaziti kod nas.

 

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kazao je da princip međugeneracijske solidarnosti nailazi na problem ne samo u BiH, nego i u regionu, pa i u svijetu.

 

Zaključio je da će se možda ići na trostubni penzioni sistem, koji je uvela Hrvatska, a koji se bazira na trostubnom principu.

 

“Jedan stub su obavezne državne penzije, zatim neobavezne državne penzije i privatne penzije”, pojasnio je Čavalić.

 

U Federalnom zavodu za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje su kazali da u narednom periodu ne strahuju od povećanja broja penzionera.

 

“Naprotiv, očekujemo povećanje broja zaposlenih, kao i da će omjer zaposlenih i penzionera biti povoljniji u narednom periodu”, kazali su u Zavodu.

 

Godina         Penzioneri
2014             246.051 (RS)
2014.           383.062 (FBiH)
2019            263.235 (RS)
2019            416.672 (FBiH)

 

(Izvor: Nezavisne novine)