Naslovna AKTUELNO Budžet Federacije za 2019. godinu najzad usvojen

Budžet Federacije za 2019. godinu najzad usvojen

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova budžet Federacije za 2019. godinu na konstituirajućoj sjednici u Sarajevu.

 

Budući da je u januaru, budžet u istom tekstu većinom glasova odobrio i Predstavnički dom, stekli su se uvjeti za operativnost tog akta po objavi u Službenim novinama, odnosno za finansijsku debolkadu Federacije.

 

U Domu naroda, budžet je odobren bez mnogo rasprave uz zaključak da prilikom njegovog rebalansa bude razmotren zahtjev za izdvajanje dva miliona KM za razvoj namjenske industrije u Unsko-sanskom kantonu.

 

Ovogodišnji federalni budžet odobren je u oba doma u ukupnom iznosu, predloženom iz Federalne vlade, od 2,65 milijardi KM.

 

Uz budžet je izglasan i propratni akt, Zakon o njegovom izvršenju.

 

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na konstituirajućoj sjednici je većinom glasova odobrio izmjene Zakona o budžetima čiji je cilj da i Grad Mostar dobije ovogodišnji budžet u situaciji kad nema izabrano Gradsko vijeće.

 

Ovlasti za proglašenje budžeta ovim izmjenama se daju gradonačelniku u navedenim uslovima.

 

Budući da su ovakve zakonske izmjene odobrene u januaru i u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, stekli su se uvjeti za stupanje na snagu po objavi u Službenim novinama.

 

Na konstituirajućoj sjednici, Dom naroda je odobrio većinom glasova i budžet Federacije BiH za 2019., koji također može postati operativan budući da ga je na januarskom zasjedanju odobrio i Predstavnički dom. Time su se stekli uvjeti i za finansijsku deblokadu FBiH.

 

Uz federalni budžet su odobreni i Zakon o njegovom izvršenju, kao i ovogodišnji finansijski planovi Zavoda za zapošljavanje FBiH, Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje te Federalnog fonda solidarnosti, kao i Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

 

Nakon ovih tačaka dnevnog reda, sjednica je završena.