Naslovna AKTUELNO CEE: Tražimo HITNO djelovanje ministrice Đapo na zaustavljanju zagađenja od strane GIKIL-a

CEE: Tražimo HITNO djelovanje ministrice Đapo na zaustavljanju zagađenja od strane GIKIL-a

Centar za ekologiju i energiju traži  HITNO djelovanje ministrice Đapo na zaustavljanju zagađenja od strane GIKIL-a nakon informiracije  da ista danas dolazi u Lukavac sa ciljem da podrži lokalnu zajednicu i građane u borbi za opstanak na ovom području.

 

Vjerujemo da imate dovoljno informacija o kontinuiranom incidentnom radu GIKIL-a i ekstremnim incidentima koji se ponavljaju u zadnje vrijeme. Ovi zadnji incidentni oslikavaju situaciju u fabrici. Možete samo zamisliti kakvo je stanje, kada oni ne mogu zaustaviti zagađenje iako znaju da njihov rad prate tužilaštvo, inspekcije i budno oko javnosti.


 

Pretpostavljamo da ste upoznati sa njihovim bahatim i neozbiljnim pristupom u ispunjavanju zahtjeva koji su im bili propisani okolišnom dozvolom  i da ste svjesni da oni nisu pokazali nikakvu spremnost da ozbiljno ulažu u sigurnosti i zdravlje zaposlenih i zaštitu stotina hiljada građana na koje štetno djeluju.

 

Ovakvo ponašenje je nedopustivo i zato je dobro da se uključilo Tužilaštvo TK.

 

Pošto ste Vi Ministrica i imate određene ovlasti i odgovornosti molimo Vas da danas i do kraja vašeg mandata uložite ozbiljne napore da se ovo riješi u interesu svih nas.

 

Znamo da je u BiH problem nezaposlenost veliki i da često pređemo preko nekih problema u cilju zadržavanja određenog broja radnih mjesta ali u ovom slučaju treba staviti interes pola miliona građana ispred interesa određenog broja radnika.  Znate Vi da ovakva situacija odgovara samo malom broju uposlenih koji najvjerovatnije imaju svoj lični interes.

 

 

Nadamo da ste svjesni nužnosti vašeg djelovanja i da ste opredjeljeni da u svom mandatu ovo riješite, poručuju iz Centra za ekologiju i energiju –Grupa za čist zrak Tuzla.