Naslovna AKTUELNO Centralna izborna komisija sutra raspisuje Lokalne izbore u BiH

Centralna izborna komisija sutra raspisuje Lokalne izbore u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) raspisat će sutra 7. maja lokalne izbore 2020. godine. To će potvrditi na pres-konferencija sutra gdje će i zvanično ovu odluku saopćiti.

 

Iako nije usvojen Budžet BiH za 2020., te zbog toga nema novca iz CIK-a poručuju da postoji mapa puta šta da se radi ukoliko tek na kraju svega bude odobreno finansiranja. Inače, u budžetskom zahtjevu za lokalne izbore CIK je tražio 4.2 miliona KM.

 

Prema Izbornom zakonu BiH, posljednji rok za raspisivanje lokalnih izbora je upravo 7. maj. To je tačno 150 dana prije izbora, koji će biti održani 4. oktobra.

 

Stjepan Mikić, član CIK-a na sjednici je kazao da nemaju vremena čekati usvajanje državnog Budžeta što se najavljuje tek krajem petog mjeseca te je predložio da se iz rezerve državnog Budžeta dostave sredstva, a onda kada se Budžet usvoji i na Palramentu vrati u tu rezervu.

 

Suad Arnautović kazao je da je sprečavanje građana da ostvare svoje biračko pravo krivično djelo.

 

“Moraju se poduzeti sve mjere da se izbori održe”, kazao je Arnautović, dodajući da su u neobičnoj situaciji i da razmišljaju o ideji da se podnesu krivične prijave protiv onih koji nisu osigurali sredstva za održavanje izbora.