Naslovna AKTUELNO Ceste u Federaciji BiH: Gotovo 900 kilometara ispod standarda

Ceste u Federaciji BiH: Gotovo 900 kilometara ispod standardaZa 18 mjeseci, svi koji žele u jedini bosanskohercegovački grad na moru Neum, konačno će do njega moći doći bez prelaženja hrvatske granice, ali i bez avanture mukotrpnog preživljavanja na dosadašnjoj, mnogi će se složiti, cesti jako loše kvalitete koja vodi teritorijom BiH od Stoca do Jadrana.

 

Tako tvrdi direktor Javnog preduzeća „Ceste Federacije Bosne i Hercegovine“, Ljubo Pravdić, koji je najavio da će za završetak radova na izgradnji magistralne ceste Stolac – Neum trebati godina i po, kako bi se povezalo naselje Babin Do u Općini Neum sa Drenovcem u Općini Stolac, u ukupnoj dužini od 32,9 kilometara.

 

Dionica se, kako navodi Pravdić, sastoji od magistralne ceste s dvije trake širine 3,5 metara, trake za spora vozila u dužini od 1,5 kilometara, dva tunela, dva mosta, 18 prolaza i osam devijacija.  Zbog efikasnosti u rješavanju imovinskih odnosa i ubrzane gradnje, predmetna dionica je podijeljena na lotove.

 

Ulaganja uglavnom na ‘rehabilitaciju’

 

U ovoj fazi ugovorena su tri lota, a izgradnja će koštati preko 17 miliona eura. Novac za radove osiguran je iz kreditnih sredstava Svjetske banke i Evropske investicijske banke.

 

Bosanci i Hercegovci koji iz nekog razloga ne posjeduju pasoš, tako će doći do Neuma mnogo lakše nego ranije, dok će prednost osjetiti i oni koji putuju ka dubrovačkoj regiji, pripadnici granične kontrole, pa i inostrani turisti.

Izvor: Al Jazeera